Društvo 0

13.06.2024.

21:10

Spasovdanska litija u Hramu Svetog Save FOTO

Svečana Spasovdanska litija sa kivotom sa svetim moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Znamenje.

Izvor: Tanjug

Spasovdanska litija u Hramu Svetog Save FOTO
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Podeli:

Litiju predvodi patrijarh srpski Porfirije u pratnji arhijereja, stigla je ispred Hrama Svetog Save, gde se očekuje da će se obratiti poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Prisutni su predstavnici državnih i gradskih vlasti, na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem i predsednikom Privremenog organa Beograda Aleksandrom Šapićem, više stotina sveštenika, članova svih beogradskih crkvenih horova i kulturno-umetničkih društava, raznih rodova Vojske Srbije i Policije, kao i brojni građani.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Litija je počela ispred Vaznesenjske crkve, a zatim je išla ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Trga Slavija, gde je patrijarh Porfirije pročitao sveto Jevanđelje i osveštao prestoničke ulice. Slavska litija je zatim, preko Bulevara oslobođenja došla do Hrama Svetog Save, gde će posle patrijarhove besede biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene vernom narodu na poklonjenje i celivanje.

Časni krst na litiji nosio je najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Slaveći Spasovdan, Beograd čuva spomen na dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a to je i slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Nove linije preko Pupinovog mosta

Uz autobusku liniju 85, preko Pupinovog mosta u planu je uvođenje još tri autobuske linije, čime bi se kompletna banatska strana Beograda povezala sa Bačkom ulicom u Zemunu.

21:16

17.7.2024.

1 d

Hronika

Eksplozije kod Kragujevca

Tim za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava u kamenolomu Straževica kod Kragujevca uništio je još jedno neeksplodirano ubojito sredstvo, minobacačku minu 45 mm.

14:36

18.7.2024.

20 h

Podeli: