Društvo 0

13.06.2024.

16:20

Ovuda prolazi Spasovdanska litija: Obeležava se krsna slava Grada Beograda

Sečenjem slavskog kolača u Starom dvoru i svečanom litijom u 19 časova biće obeležena krsna slava Grada Beograda.

Izvor: Tanjug/Blic.rs

Ovuda prolazi Spasovdanska litija: Obeležava se krsna slava Grada Beograda
Shutterstock/BalkansCat

Podeli:

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić će, kao domaćin, sa srpskim patrijarhom Porfirijem i sa premijerom Milošem Vučevićem u Starom dvoru obeležiti slavu Beograda Spasovdan lomljenjem kolača i potom prisustvovati liturgiji u Hramu Svetog Save.

Spasovdanska litija će, kako je predviđeno programom, krenuti od Vaznesenjske crkve u 19 časova ulicom Kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh Porfirije pročitati sveto Jevanđelje i osveštati prestoničke ulice. Časni krst na litiji nosiće najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente.

Slavska litija će zatim, predvođena kivotom sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje, preko Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, gde će posle patrijarhove besede biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene vernom narodu na poklonjenje i celivanje.

Detaljna trasa litije, ulice se privremeno zatvaraju

Admirala Geprata (početak Litije ispred crkve SV. Vaznesenja) - Kneza Miloša – Kralja Milana – Trg Slavija (gde je planirano jedino zaustavljanje) – Bulevar Oslobođenja – Svetosavski plato.

Pomenute deonice ulica će se zatvarati povremeno, u vremenu od 17:30 do 19:45 časova, a zatvaranje će trajati do prolaska Litije.

Vozila JGP-a prolazak Litije čekaju na trasi.

Sećanje na dan kada je Beograd postao prestonica

Ovom slavom Beograd čuva spomen na dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a to je i slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

Sinoć je u hramu Vaznesenja Gospodnjeg priređen svečani doček moštiju Justina Ćelijskog i čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Znamenje, a zatim je služeno praznično bdenije.

Takođe, uoči praznika, tokom manifestacije "Spasovdanske večeri", od 10. do 12. juna, na platou crkve Svetog Marka, održani su koncerti na kojima su nastupile poznate etno grupe, vokalni izvođači i brojna beogradska kulturno-umetnička društva.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada se Isus Hrist uzdignuo na nebo.

Prema hrišćanskom verovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

Tog dana Hristos im se ponovo javio i rekao: "Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen".

Hristos im je obećao Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima, i tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljude spasavati u veri.

Odatle je potekao naziv Spasovdan, jedan od 10 praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvek se slavi u četvrtak.

Prema verovanju, Hristos je podignutih ruku blagoslovio učenike, nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši delo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Nove linije preko Pupinovog mosta

Uz autobusku liniju 85, preko Pupinovog mosta u planu je uvođenje još tri autobuske linije, čime bi se kompletna banatska strana Beograda povezala sa Bačkom ulicom u Zemunu.

21:16

17.7.2024.

1 d

Podeli: