Društvo 0

27.05.2024.

14:54

Vraćen im stari sjaj: Uspešno otklonjena opasnost po Beograđane

Stare beogradske fasade, nekada ukras našeg glavnog grada pošto godinama nisu obnavljane, neretko su postale ruglo ali i opasnost za prolaznike zbog oplate koja opada sa njih.

Izvor: B92.net

Vraćen im stari sjaj: Uspešno otklonjena opasnost po Beograđane
Baloncici/Shutterstock.com

Podeli:

Upravo iz tih razloga, na Starom gradu je poslednjih godina u toku sistematska obnova najugroženijih i arhitektonski najvrednijih fasada koje su pod zaštitom države, saopštava GO Stari grad.

Stari sjaj i lepotu dobilo je na desetine zgrada, a opasnost po građane i nevolje stanara starih zgrada, uspešno su otklonjene.

"Kada je u pitanju sam postupak restauracije fasada, važno je znati da u pitanju nije nimalo lak posao za jedan grad, posebno za jednu od najstarijih beogradskih opština kao što je Stari grad, gde mahom preovlađuju stare zgrade. Potrebno je očuvati duh i nekadašnji izgled značajnih zdanja koje je narušio zub vremena", navodi se u saopštenju.

Na dugačkom spisku zgarada koje su čekale obnovu fasada našle su se, između ostalih, one u Karađorđevoj ulici, ulici kralja Petra, na Kosančićevom vencu, u Zadarskoj, Fruškogorskoj, Pop Lukinoj ulici, itd.

U Karađorđevoj ulici koja je dobila novo ruho završena je obnova čak devet fasada. Većina je u bež ili beloj boji a postavljeno je i dekorativno osvetljenje.

Obnovljenje su i fasade na Kosančićevom vencu, čime je ovaj deo centra grada dobio novi, osvežen izgled, a novi izgled dobila su i zdanja u ulicama Gospodar Jovanovoj, Rige od Fere i Cara Lazara.

Posebno je interesantna odluka da na zastorima svih fasada tokom restauracije budu postavljene slike umetničkih dela. U pitanju su odštampane replike najpoznatijih dela srpskih umetnika poput Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Milene Pavlović Barili, Milana Konjovića, ali i drugih domaćih i stranih velikana čija su dela izložena u Narodnom muzeju.

Nakon obnove, zdanja u starogradskim ulicama zasijala su dobrim starim sjajem, ali bilo je i onih koja su se pokazala lepša nego ikada pre. Jedan takav primer je ugaoni objekat u Rige od Fere br. 12, nastao 1885. godine koji je u nekoliko navrata nadograđivan.

"Po pričanju nekadašnjeg vlasnika, Dr Stribera, prvobitni objekat bio je prizeman i sa susednim objektom činio je celinu. Prvom dogradnjom 1921. godine dozidan je sprat, dok je 1929. godine dozidana mansarda. Pretpostavlja se da je zgrada podignuta na temeljima starog hrama, a danas je lepotica kojom bi se dičila svaka svetska metropola", navode iz GO Stari grad.

Pored rekonstrukcija fasada, opština Stari grad, u okviru programa "Stari grad misli na zgrade", raspisala je novi Javni konkurs stambenim zajednicama za dodelu sredstva za bespovratno sufinansiranje aktivnosti na unapređenju svojstava starogradskih zgrada.

"Kroz projekat Stari grad misli na zgrade veliki broj stambenih zajednica dobilo je do 500.000 dinara za sređivanje ulaza, postavku poštanskih sandučića, sređivanje krovova. Na konkurs se prijavilo više od 800 zgrada što čini značajnu većinu u odnosu na ukupan broj zgrada na teritoriji naše opštine", naveo je predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

Opština se, prema rečima Marjanovića, priprema da uskoro revitalizuje i fasade na uglu Skadarske i Jevremove ulice koje su u jako lošem stanju, a nalaze se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika i Grada Beograda.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: