Društvo 5

20.04.2024.

14:10

Ovako će izgledati nova zgrada Prirodnjačkog muzeja na Ušću FOTO

Rad akademika profesora Branislava Mitrovića izabran je za pobednički od strane stručnog žirija na konkursu za idejno rešenje nove zgrade Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Izvor: B92.net

Ovako će izgledati nova zgrada Prirodnjačkog muzeja na Ušću FOTO
Prirodnjački muzej

Podeli:

"Prvi put u svojoj istoriji, dugoj skoro 130 godina, Prirodnjački muzej dobiće novu, namensku zgradu koja će biti izgrađena na prostoru kompleksa "Parka prijateljstva" u Novom Beogradu. U novoj zgradi ćemo naše zbirke sa oko 2.000.000 primeraka učiniti dostupnim i vidljivim za javnost i bićemo u mogućnosti da intenzivnije komuniciramo sa društvom o bogatom prirodnom nasleđu naše zemlje, Balkana i sveta. Prirodnjački muzej u Beogradu je važna institucija i za našu naučnu zajednicu, centar edukacije i mesto koje promoviše poštovanje prema prirodi i životnoj sredini. U Beogradu se prepliću kultura, nauka, i društvo i pregovara se o odlukama koje će doprineti održivosti resursa naše planete, a Prirodnjački muzej je nezaobilazni deo te komunikacije", istakao je Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja.

Prirodnjački muzej

Spasić je dodao da će u novom zdanju kroz izložbe, programe obrazovanja, kao i radionice, stručne skupove, konferencije i popularna predavanja Muzej graditi još jače mostove između nauke, kulture i društva.

Predsednik žirija, profesor Ivan Rašković, arhitekta, ocenio je da je konkurs bio veoma uspešan. Ovom prilikom je istakao značajan broj i kvalitet pristiglih radova i naročito pohvalio prvonagrađeni rad.

"Konkurs za Prirodnjački muzej je uspeo po broju pristiglih radova i njihovim kvalitetima. Prvonagrađeni rad čuva autentičnu siluetu postojećeg parka 'Ušće', pri čemu u svoj prostor uključuje i deo prirode pod otvorenim nebom”, istakao je profesor Rašković.

Marko Stojčić, arhitekta, glavni gradski urbanista i član žirija, izjavio je da je konkurs za Prirodnjački muzej u Beogradu dokaz da je naša arhitektonska struka na izuzetno visokom nivou.

Prirodnjački muzej

"Predato je 18 radova koji su žiriju zadali ozbiljan zadatak - da izaberemo samo jedno rešenje od velikog broja veoma kvalitetnih radova. Pobedničko se izdvojilo kao veoma hrabro i kvalitetno rešenje koje trajno rešava pitanje statusa parka i objekata koji se u njemu nalaze. Ono je i rešenje koje u najmanjoj meri, svojom izgrađenom strukturom, smanjuje postojeći fond zelenila. U funkcionalnom smislu daje neki novi, efektan pristup rešavanju potreba muzeja, a sa druge strane arhitektonski, ne previše nametljivo, dominira na pravi i ubedljiv način", ocenio je.

Stojčić je takođe izrazio uverenje da će nakon realizacije ovog projekta Beograđani i posetioci Beograda moći da uživaju u jednom veoma savremenom objektu sa posebnim doživljajem kako postavke tako i prostora oko Muzeja.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: