Društvo 7

14.04.2024.

18:13

Ruše se postojeći objekti? Evo šta se gradi kod hotela Jugoslavije

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija.

Izvor: eKapija/B.P.

Ruše se postojeći objekti? Evo šta se gradi kod hotela Jugoslavije
BalkansCat / Shutterstock.com

Podeli:

Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18 milijardi dinara, odnosno oko 27,1 miliona evra, prenosi eKapija.

Kako je navedeno u planskom dokumentu koji je izradio Bureau Cube Partners iz Beograda, u granicama PDR-a određena je zona M4 – Zona mešovitih gradskih centara u zoni više spratnosti (u okviru koje je i hotel Jugoslavija).

Prodat i poslednji simbol starog Beograda

Zona M4 planira se u Bloku 11 na regulaciji između saobraćajnice Bulevar Nikole Tesle i Dunavskog keja i upravo u njoj nalaziće se budući kompleks sa planiranom bruto razvojenom građevinskom površinom od ukupno 240.000 metara kvadratnih i planiranim brojem stanovnika od 1.150.

Multifunkcionalni kompleks

Na parceli je, kako je istaknuto, planirana izgradnja multifunkcionalnog kompleksa sa poslovnim prostorima, komercijalnim delatnostima i stanovanjem, podzemnim garažama, kao i luksuznim hotelom sa kapacitetima sa najmanje 100 smeštajnih jedinica visoke kategorizacije, restoranima, salama za poslovne sastanke, salama za konferenciju, igraonicom za decu, teretanom, SPA centrom, frizerskim i kozmetičkim salonom, bazenom, brendiranim prodavnicama, baštama i terasama.

"Dozvoljeno je planirati i kazino visoke klase kao glavni sadržaj koji prati hotel uz mogućnost da ga vodi poseban operater", navodi se u planu.

Preporuka je da hotel koristi energije iz obnovljivih izvora, podržava sortiranje otpada, automatsko gašenje svetla/klime uređaja u smeštajnim jedinicama nakon odlaska gosta...

Kada je reč o arhitektonskoj koncepciji, planira se ekskluzivni spoljni izgled objekta hotela sa materijalima najvišeg kvaliteta u oblikovanju fasade.

U prizemlju kompleksa planiraju se ulazne partije u stambenu i poslovnu zonu, pristupi komercijalnim sadržajima, kazinu i hotelu i zaseban ulaz u depadans predškolske ustanove, koji je takođe u planu.

U jednom delu parcele planira se i izgradnja jednog tela visokog objekta maksimalne visine 155 metara.

"Dozvoljeno uklanjanje svih postojećih objekata"

U PDR-u stoji i da je "dozvoljeno uklanjanje svih postojećih objekata u okviru urbanističke zone M4".

Ovo praktično znači da bi hotel, izgrađen pre 55 godina, mogao biti srušen, što se, kako se u više navrata nezvanično navodilo, i razmatra.

Prepreka za njegovo uklanjanje nema, jer je ovaj hotel do pred kraj 2011. bio pod prethodnom zaštitom, ali mu je taj stepen zaštite potom ukinut, jer kako je istaknuto u toku bombardovanja su mu naneta velika oštećenja, a promenjen je i delimično uništen originalni enterijer.

U prethodnom planskom dokumentu za predmetno područje koji je bio na ranom javnom uvidu, stajalo je da je "razvoj lokacije neminovan i hitan", te da se "transformacija i urbanizacija predmetnog prostora ogleda u rekonstrukciji i osavremenjivanju postojećeg objekta hotela, izgradnji dva nova visoka objekta i novoj organizaciji prostora sa poslovnim prostorima, komercijalnim delatnostima i stanovanjem kondominijumskog tipa".

Uklanjanje objekata u tom dokumentu nije pominjano.

Biciklističke staze i šetalište ostaju

U delu novog plana koji se bavi infrastrukturom, navedeno je da se planira zadržavanje biciklističke staze kao veze Bulevara Nikole Tesle i postojeće biciklističke staze u zoni priobalja.
U zoni priobalja zadržava se takođe biciklistička i pešačka staza u kontinuitetu sa kontaktnim područjem. Pored šetne staze prema reci planiran je zid koji može da se koristi i kao klupa za sedenje.

Marina za javni prevoz i rekreaciju

Takođe se planira i putničko pristanište u vidu marine prilagođeno za prijem i otpremu putnika u okviru sistema javnog prevoza putnika, odnosno marina za posebne namene na vodnom putu namenjenu za prihvat, čuvanje i opremu plovila koja služe za rekreaciju, sport i razonodu.

Planiraju se poligoni za jedriličarske i veslačke sportove u okviru vodene površine, navedeno je u dokumentu koji je na javnom uvidu do 20. maja.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Ekonomija

Oni najviše zarađuju u Nišu

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada stanovnika Niša iznosila je u februaru ove godine 90.438 dinara, što je za 3.687 dinara manje od republičkog proseka.

12:11

28.4.2024.

1 d

Podeli: