Nekada ruglo, danas jedna od najlepših lokacija u Beogradu

Posle tri decenije, objekat u Botaničkoj bašti "Jevremovac" bi konačno trebalo da završen i od rugla zaraslog u korov na jednoj od najlepših lokacija u prestonici pretvoren u prostor posvećen slavnom naučniku Josifu Pančiću.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2024.

09:32

Nekada ruglo, danas jedna od najlepših lokacija u Beogradu
Milos Karovic/Shutterstock

Očekuje se da Ministarstvo finansija uskoro dati saglasnost na objavljivanje tendera za početak radova na zdanju čija je izgradnja počela 1992. godine i u koje je uloženo više od milion evra. Radovi su prekinuti dve godine kasnije, jer nisu postojale neophodone dozvole.

Prema rečima prof. dr Željka Tomanovića, bivšeg dekana Biološkog fakulteta za čijeg mandata je ponovo pokrenuta cela priča završetkom objekta bila bi dostupna Pančićeva zaostavština.

"Projektom je planirana banka gena naših biljnih vrsta, retkih i ugroženih, uključujući i Pančićeve Ramonde. U Nacionalnoj laboratoriji u Batajnici postoji banka gena gajenih biljaka u poljoprivredi, ali ovde je planirano za negajene biljne vrste, čime bi se ti genetički resursi trajno sačuvali što je izuzetno značajno u kontekstu klimatskih promena koje ugrožavaju opstanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta", ističe profesor Tomanović.

Proeces legalizacije i ponovnog projektovanja objekta započet je pre tri godine, čemu je prethodilo ispitivanje započetog objekta što je uradio Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: