I to se dešava u Beogradu: Ne znaju da žive na novoj adresi

Više od 5.000 ulica u prestonici promenilo je naziv u proteklom periodu, u okviru nacionalnog projekta ažuriranja Adresnog registra.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2021.

08:45

I to se dešava u Beogradu: Ne znaju da žive na novoj adresi
Ilustracija: Sasa Dzambic Photography/Shutterstock

Jedan od poslednjih primera izmene je jedan krak Ulice bežanijskih ilegalaca, na kojoj će ubuduće stajati tabla sa imenom - Meandarska. Ova promena, međutim, napravila je pometnju među žiteljima, budući da su im računi kasnili sa isporukom i tek su na kovertama uočili novi naziv adrese. Table i brojevi još nisu postavljeni, pišu Novosti.

U novoj Meandarskoj ulici nadležni još nisu postavili tablu i nove numeracije stambenih objekata, pa su stanari pomislili da je Bežanijskih ilegalaca još aktuelna adresa. Po pristizanju koverti sa mesečnim računima za komunalne usluge, primetili su razliku.

"Umalo da mi istekne rok za ostvarivanje popusta za 'Infostan', ali srećom imam nalog za elektronsko plaćanje. Moguće je da su se i poštari zbunili tražeći Meandarsku ulicu, za koju tabla nije postavljena. Ostali računi ovog meseca stigli su nam na staru adresu", kaže jedan od stanara.

Kašnjenje, kažu u "Infostanu", nije njihova greška, jer su uplatnice štampane na vreme.

Kako su nam objasnili, od JP "Gradsko stambeno" dobili su nalog da prešifruju staru novobeogradsku adresu na Meandarsku ulicu. U skladu sa tim, korisnicima su aktuelni računi poslati sa izmenjenim nazivom ulice.

"Reč je o znatnom broju ulaza, a prešifriranje je uobičajen postupak, koji se primenjuje kod svake promene naziva ulica, decenijama unazad, uvek na osnovu važećih propisa", navode u JP "Gradsko stambeno".

Inače, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, u skladu sa Odlukom o gradskoj upravi, obavlja poslove iz nadležnosti koji podrazumevaju izradu i postavljanje tabli sa nazivima ulica i kućnih brojeva. Nadležni postupaju prema Odlukama o dodeli naziva ulica, koje donosi Skupština grada i Specifikacijama dobijenim od Republičkog geodetskog zavoda. Takođe, ovaj Sekretarijat zamenjuje stare, dotrajale table i postavlja nedostajuće.

"U prethodnom periodu došlo je do promene naziva u više od 5.000 ulica u Beogradu. Sekretarijat je izradio i postavio više od 14.000 tabli sa nazivima ulica i više od 50.000 tabli sa kućnim brojevima", rekli su u nadležnom Sekretarijatu.

Poštovanje zakona

Shodno Zakonu o registru prostornih jedinica i adresnom registru po imenovanju ulice, jedinica lokalne samouprave obaveštava stanovnike naseljenog mesta o donetoj odluci putem sredstava javnog informisanja, u "Službenom listu grada Beograda" i na svojoj veb-prezentaciji, kažu u Sekretarijatu.

"Stambene zajednice su promenile naziv na osnovu rešenja kojim se registruju promene poslovnih imena stambenih zajednica, a koje izdaje odeljenje za imovinsko-pravne i stambene poslove Opštine Novi Beograd", dodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: