Beograd - Društvo - B92 Lokal

I ove godine privremeno prenoćište za beskućnike na Autokomandi

Sekretarijat za socijalnu zaštitu grada Beograda u saradnji sa Crvenim krstom Beograd, otvorio je i ove godine privremeno prenoćište za beskućnike na Autokomandi.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Shutterstock/Srdjan Randjelovic
Foto: Shutterstock/Srdjan Randjelovic

"Sinoć smo, i to prvo veče koje smo radili ove godine, imali ukupno osmoro beskućnika koji su koristili usluge Privremenog prenoćišta za lica bez krova nad glavom, šest muškarca i dve žene", rekao je za Tanjug Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Beograd.

Prema njegovim rečima, Sekretarijat za socijalnu zaštitu grada Beograda u saradnji sa Crvenim krstom Beograd, otvorio je i ove godine privremeno prenoćište za beskućnike na adresi Dr Milutina Ivkovića broj 2.

"Svakog dana od 20 časova ovaj centar postaje dostupan korisnicima do 8 časova ujutru. Korisnici ovog centra moći će da na ovoj lokaciji zamene garderobu i zadovolje sve higijenske potrebe, a isto tako i da na bezbednoj i toploj lokaciji pronađu utočište tokom noći", rekao je Prica.

On je dodao da su prošireni smeštajni kapaciteti prenoćišta. Ukupno je 31 krevet, od kojih 25 za muškarce i 6 za žene. Prošle godine je u proseku oko 55 različitih korisnika mesečno koristi usluge, odnosno na mesečnom nivou realizovano je preko 900 poseta.

"Crveni krst Palilula svake godine u radu sa beskućnicima realizuje i izdavačku delatnost objavljujući informator koji pruža sve relevantne informacije osobama koje se nalaze bez krova nad glavom pružajući im kvalitetno orjentisanje kako bi njihove svakodnevne aktivnosti u vidu prehrane, održavanja lične higijene kao i podmirivanje ostalih životnih potreba mogli realizovati na teritoriji Beograda", rekao je Prica.

On je istakao da zainteresovani građani treba sa donacije upute lokalnim organizacijama koje će toplu garderobu i hranu dalje usmeravati ka primaocima pomoći pa je bitno je naglasiti da se u centru ne vrši primanje robe i polovne garderobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.