Region

Utorak, 30.01.2024.

16:50

Ovo su zarade u Crnoj Gori

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat u Crnoj Gori je prosečna zarada bez poreza i doprinosa u decembru prošle godine iznosila 814 evra.

Izvor: Tanjug

Ovo su zarade u Crnoj Gori
Foto: shutterstock, Gabriel Preda RO

To je za 0,9 odsto više u odnosu na novembar.

Prosečna neto zarada u decembru je u odnosu na isti mesec 2022. godine, bila viša za 12 odsto. Prosečna bruto zarada u decembru prošle godine iznosila je 1.020 evra.

"Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u decembru u odnosu na novembar zabeležile pad od 0,5 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabeležile rast od 1,4 odsto", navodi se u saopštenju Monstata.

Na nivou prošle godine, prosečna bruto zarada iznosila je 987 evra, a prosečna neto 792 evra.

"Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u prošloj godini u odnosu na 2022. zabeležile rast od 8,6 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabeležile rast od 2,4 odsto", navodi se saopštenju.

Prosečne zarade bez poreza i doprinosa u decembru su u odnosu na prethodni mesec zabeležile rast u sektorima ostale uslužne delatnosti 2,9 odsto, građevinarstvo 2,4 odsto, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 2,1 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo dva odsto, usluge smeštaja i ishrane 1,6 odsto, saobraćaj i skladištenje 1,3 odsto, stručne, naučne i tehničke delatnosti jedan odsto, informisanje i komunikacije i umetničke, zabavne i rekreativne delatnosti po 0,9 odsto.

Rast je zabeležen i kod zdravstvene i socijalne zaštite 0,8 odsto, snabdevanja vodom i obrazovanja po 0,7 odsto, trgovine na veliko i malo; popravke motornih vozila i motocikala i finansijske i delatnost osiguranja po 0,6 odsto, poslovanja nekretninama 0,4 odsto i prerađivačke industrije 0,2 odsto.

Pad prosečne zarade bez poreza i doprinosa u decembru je, u odnosu na prethodni mesec zabeležen u sektorima snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 3,6 odsto i vađenje ruda i kamena 0,9 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

11 h

Podeli: