Zbog Nemačke napravljen izuzetak od sankcija: Kanada vraća turbine Severnog toka 1

Kanada će odobriti ukidanje sankcija na povrat popravljenih ruskih turbina Nemačkoj, najavio je kanadski ministar prirodnih resursa.

Svet

Izvor: Index

Nedelja, 10.07.2022.

09:15

Zbog Nemačke napravljen izuzetak od sankcija: Kanada vraća turbine Severnog toka 1
Ilustracija: Shutterstock/noomcpk

One su potrebne Gaspromu za održavanje rada gasovoda Severni tok 1.

Kanadska vlada, koja izdaje dozvolu za izuzimanje povrata turbina iz svojih sankcija Rusiji, rekla je da će taj potez podržati "sposobnost Evrope da pristupi pouzdanoj i pristupačnoj energiji dok nastavljaju prelaz s ruske nafte i gasa".

Rusija blokira kazahstansku naftu na putu do EU?

Uvode nove sankcije

Kanada je takođe najavila da će proširiti sankcije protiv ruskog energetskog sektora na industrijsku proizvodnju. Nove kanadske sankcije "primenjivaće se na kopneni i cevovodni transport i proizvodnju metala i prevoza, računarske, elektronske i električne opreme, kao i mašina", prenosi Indeks.

Kanada je dodala da će "u nedostatku snabdevanja gasom, nemačka privred pretrpeti značajne poteškoće, a sami Nemci će biti u opasnosti da neće moći da greju svoje domove kako se približava zima."

Nemačka vlada potvrdila je u petak da je primila pozitivan signal iz Kanade u vezi s turbinama potrebnim za održavanje Severnog toka 1. Turbine bi prvo bile poslate u Nemačku, koja će ih potom isporučiti ruskom državnom poduzeću Gasprom, rekao je vladin izvor za Rojters ranije u toku nedelje.

Gasprom smanjio kapacitet na 40 odsto

Ruski Gasprom smanjio je kapacitet duž gasovoda Severni tok 1 na samo 40 posto uobičajenih količina prošlog meseca, navodeći kao razlog odgođeni povrat opreme koju servisira nemački Siemens Energy u Kanadi. Kremlj je u petak rekao da će povećati isporuke gasa Evropi ako turbina bude vraćena.

Ukrajina se usprotivila predaji turbina Gaspromu i Kijev veruje da bi se takvim potezom izigrale sankcije Rusiji, rekao je u četvrtak izvor ukrajinskog ministarstva energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: