Biz - B92.net

Vlasnik Azovstalja tužio Rusiju: Traži milijarde dolara odštete

Najbogatiji Ukrajinac i vlasnik čeličane Azovstalj u Mariupolju, Rinat Ahmetov, podneo je danas tužbu protiv Rusije Evropskom sudu za ljudska prava.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa-Efe/SERGEI ILNITSKY
Foto: Epa-Efe/SERGEI ILNITSKY

On traži odštetu za, kako je naveo, milijarde dolara poslovnih gubitaka zbog ruske invazije.

Ahmetov, u čijoj su čeličani ukrajinski borci nedeljama pružali otpor ruskom bombardovanju, tužio je Rusiju za "teška kršenja njegovih imovinskih prava“, saopštila je njegova holding kompanija Sistem kepital menadžment (SCM), prenosi Rojters.

U saopštenju SCM-a se navodi da Ahmetov takođe traži sudski nalog za "sprečavanje Rusije da i dalje sprovodi blokade, pljačke, diverzije i uništavanje žitarica i čelika“ koje proizvode njegove kompanije.

"Zlo ne sme proći nekažnjeno. Ruski zločini protiv Ukrajine i našeg naroda su eklatantni i oni koji su krivi za njih moraju biti pozvani na odgovornost“, poručio je Ahmetov, prema navodima kompanije.

On je dodao da je "pljačka ukrajinske izvozne robe, uključujući žito i čelik, već rezultirala rastom cena i umiranjem ljudi od gladi širom sveta", te da, kako je rekao, "ove varvarske akcije moraju da se zaustave, a Rusija mora da plati sve".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na pitanje o tužbi Ahmetova rekao danas da Rusija više nije pod jurisdikcijom Evropskog suda za ljudska prava.

"Izašli smo iz (jurisdikcije) relevantnih dokumenata. Dakle, odgovor na ovo je apsolutno očigledan“, rekao je on, navodi Rojters.

Prema magazinu Forbs, neto bogatstvo Ahmetova je iznosilo 15,4 milijarde dolara 2013, ali njegova poslovna imperija od tada trpi posledice višegodišnjih borbi propruskih separatista na istoku Ukrajine, kao i posledice vojne akcije Moskve u toj zemlji koja je počela 24. februara.

Ahmetov je prošlog meseca saopštio da je njegova kompanija Metinvest, najveći ukrajinski proizvođač čelika, pretrpela gubitak od 17 do 20 milijardi dolara zbog ruskog bombardovanja njene čeličane u Mariupolju. Konačan iznos biće utvrđen u tužbi, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.