Svet

Ponedeljak, 01.08.2022.

17:55

U penziju sa 70?

Starosnu granicu za penziju u Nemačkoj treba podići na 70 godina, izjavio je predsednik Udruženja poslodavaca Gezamtmetal (Gesamtmetall).

Izvor: DPA

U penziju sa 70?
Ilustracija: Depositphotos/AndrewLozovyi

Sindikati i stranka Levica burno su reagovali. I socijalno udruženje VDK suprotstavilo se predlogu Štefana Volfa, javlja DPA.

Volf je svoju ideju objasnio i time što je nemačko društvo sve starije, kako je rekao za novine medijske grupe Funke od ponedeljka.

Predlog su ljutito dočekali u Savezu nemačkih sindikata (DGB) i sindikatima građevinara i metalskih radnika.

Volfova izjava "nije ništa drugo do najava smanjivanja penzija", rekla je Anja Pil iz DGB. Mnogi zaposleni, dodala je, ni sada ne mogu zdravi da dočekaju penziju.

Umesto nerealnih planova o pomeranju starosne granice, potrebno je penzijsko osiguranje zakonski staviti na bolje finansijske osnove, rekla je predsednica VDK Verena Bentele.

"To znači da u perspektivi svi treba tamo da plaćaju - ne samo zaposleni, nego i nameštenici, samozaposleni i političari", objasnila je Verena Bentele. Ovakva "penzija za sve" ojačaće sistem, dodala je, i biće pravednija. U Austriji je tako već dugo, podsetila je ona.

U Nemačkoj se sada planira povećanje starosne granice sa 65 na 67 godina.

Ministar rada Hubertus Hajl rekao je da tu treba i stati.

Šef poslaničke grupe levice u nemačkom parlamentu Ditmar Barč oštro je reagovao na Volfovu izjavu.

"Predlozi kao što su penzionisanje sa 70 ili radna nedelja od 42 časa su nesocijalno sranje", rekao je Barč za Redakcijsku mrežu Nemačka.

Kao i Bentele, on upućuje na primer Austrije.

"Umesto penzije sa 70, svi građani bi plaćali, pa i političari i menadžeri", rekao je Barč.

"U Austriji je penzija u proseku za 800 evra veća nego u ovoj zemlji i isplaćuje se od 65. godine. Šta može Austrija, mora da može i Nemačka", istakao je Barč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: