Vesti -

Tresla se gora... Nemci odustali od večitog "oružja" protiv Rusije

Brisel -- U Briselu je održana sednica šefova diplomatija EU.

Izvor: Euractiv, Sputnjik
Podeli
Foto: esfera/Shutterstock
Foto: esfera/Shutterstock

Pročitajte još:

EU darežljivo: Novi paket Ukrajini

Nemačka je tom prilikom, tokom diskusije o potencijalnim sankcijama Rusiji, skinula sa dnevnog reda pitanje isključenja Moskve iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, navodni portal "Euraktiv", pozivajući se na neimenovanog diplomatu u EU.

"Iako se gas i nafta vide kao potencijalne poluge pritiska, jedan od diplomata iz EU je saopštio da je opozicija na čelu sa Nemačkom, izgleda, skinula sa razmatranja predlog da se Moskva isključi iz globalnog platnog sistema SVIFT", navodi portal.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok saopštila je nakon dolaska u Brisel da Zapad treba da diferencirano prilazi izboru mera reagovanja na potencijalnu eskalaciju situacije u Ukrajini i da ne meša njenu teritoriju sa teritorijom država-članica EU, prenosi Sputnjik.

Šefovi diplomatija država-članica EU okupili su se u ponedeljak u Briselu gde će razgovarati o pregovorima o bezbednosti na kontinentu u budućnosti i aktuelnoj situaciji oko Ukrajine.

Isključenje Rusije iz međunarodnog platnog sistema SVIFT se redovno pominje kao jedan od način pritiska na Rusiju. Ali, s obzirom da se radi o privatnoj finansijskoj instituciji, mnogi smatraju da je malo verovatno da će se to desiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.