Vesti -

Švajcarci prave divovsku banku

Švajcarska banka UBS očekuje da će dovršiti preuzimanje posrnulog konkurenta Credit Suissea već 12. juna.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: shutterstock, Marlon Trottmann
Foto: shutterstock, Marlon Trottmann

Time bi nastala divovska banka s bilansom od 1,6 triliona dolara.

Zaključenje preuzimanje podleže izjavi o registraciji koja definiše koje će deonice biti isporučene, a koju će važećom proglasiti Američka agencija za hartije od vrednosti i berze (SEC), i druge uslove zaključenja, saopštio je u ponedeljak UBS.

"UBS očekuje da će akviziciju Credit Suissea biti završena 12. juna 2023.", saopšeno je.

"Smatramo da je završetak preuzimanja važan korak u pokretanju onoga što smatramo dugotrajnim procesom integracije i sređivanja stvari. Iako se profil rizičnosti UBS-a značajno izmenio, vidimo dobre prilike za ulagače", rekao je analtičar Zuercher Kantonalbanka Michael Klien.

Najveća švajcarska banka pristala je 19. marta platiti tri milijarde švajcarskih franaka (3,37 milijardi dolara) te preuzeti gubitke do pet milijardi franaka svog manjeg švajcarskog konkurenta, nakon što ga je pad poverenja klijenata doveo do samog ruba kolapsa, što je potstaknulo švajcarsku vlast da deluje kako bi se sprečila šira bankarska kriza.

Zaključivanje ugovora

UBS je planirao da zaključi najveće preuzimanje banke od globalne finansijske krize do kraja maja ili početka juna. Međutim, u maju je saopšeno da se pregovori sa švajcarskim vlastima nastavljaju, sugeririšući da će biti potrebno dodatno vreme za zaključivanje pregovora.

Po zaključenju pregovora, deonice Credit Suissea i američke depozitarne deonice (ADS) biće uklonjene sa švajcarske i njujorške berze, saopšteno je UBS.

Prilikom preuzimanja svih deonica, deoničari Credit Suissea dobit će po jednu deonicu UBS-a za svakih 22,48 deonica koje poseduju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.