Štednja: Svaki treći Nemac prestaje da vozi, počelo da se krade gorivo

Nešto više od trećine nemačkih vozača planira da ostavi automobil kod kuće zbog enormnog skoka cena goriva na pumpama, prenosi agencija Dpa.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2022.

17:44

Štednja: Svaki treći Nemac prestaje da vozi, počelo da se krade gorivo
Ilustracija: Depositphotos/Ensuper

Naime, to su pokazali rezultati istraživanja objavljenog danas.

Panika u Evropi: Nemci pustoše rafove, u Austriji - hleb iz konzerve

Analiza YouGova otkrila je da to radi već 22,9 odsto vozača, dok ih još 12 procenata namerava da ubuduće manje vozi.

Kako prenosi agencija, novac je tu glavni faktor: 49 odsto ispitanika izjavilo je da želi da "skine nogu s gasa" kako bi "uštedeli novac". Za njih 16 odsto je očuvanje životne sredine razlog za takvu odluku, dok 14,9 procenata Nemaca želi da se više posvete vežbanju.

Prema rezltatima istraživanja, tri četvrtine ispitanika kaže da u izvesnoj meri zavise od svog automobila, delimično zbog nedostatka opcija u javnom transportu. Oko polovine vozača koristi auto najmanje pet puta nedeljno.

Rat u Ukrajini doneo je skok cena goriva do neslućenih nivoa u Nemačkoj, podseća agencija, jer benzin trenutno košta prosečno 2,09 evra za litar a dizel gorivo je 2,16 evra, prema podacima automobilskog udruženja ADAC.

Vozači sa manje skrupula mogli bi se čak okrenuti drugačijoj taktici kako bi smanjili izdatke za gorivo: krađi. "Može se pretpostaviti da će krađe učestati", kazao je portparol Federalne asocijacije BGL za dpa. "Međutim, ne obaveštavaju nas o svakom slučaju jer se i retko prijavljuju takve krađe", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: