Vesti -

Spajaju se dva energetska giganta

Australijski energetski divovi Woodside i Santos u pregovorima su o stvaranju gasnog giganta vrednog 52 milijarde dolara.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Mike Mareen
Ilustracija: Shutterstock/Mike Mareen

Deonice australijskog Santosa skočile su u petak na najviši novo u proteklih pet nedelja nakon vesti da kompanija pregovara o spajanju sa kompanijom Woodside Energy.

Santos i Woodside Energy, dva najveća australijska proizvođača nafte i gasa, otvorili su pregovore o potencijalnom spajanju u onome što bi moglo stvoriti naftnog i gasnog diva vrednog 80 milijardi australijskih dolara (52 milijarde američkih dolara).

"Istovremeno, Santos procenjuje niz alternativnih strukturnih opcija s ciljem oslobađanja vrednosti", navodi se u izjavi koju je ta kompanija objavila.

Deonice Santosa skočile su 11 odsto u ranoj trgovini u petak, dok su Woodside skliznule 0,7 posto.

Santos, čija tržišna kapitalizacija iznosi oko 22 milijarde australijskih dolara, saopštio je tokom brifinga za ulagače prošlog meseca da radi na opcijama za povećanje svoje vrednosti. Woodside se može pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od oko 57 milijardi australijskih dolara.

Razgovori su još uvek u ranoj fazi – u izjavama za medije, obe kompanije su naglasile da "nema sigurnosti" da će razgovori dovesti do dogovora.

U junu prošle godine Woodside je spojio s BHP Groupom naftni i gasni krak. Santos je 2021. kupio kompaniju za istraživanje energije Oil Search, ali projekat bušenja gasa vredan više milijardi dolara izbačen je iz šina zbog sudskog spora.

Došlo je do pomame konsolidacije u globalnom naftnom i gasnom prostoru, piše SEEbiz.

U oktobru su sklopljena dva velika ugovora u SAD-u, pri čemu je energetski div Exxon Mobil otkupio konkurenta Pioneer Natural Resources, a Chevron je kupio Hessa u ugovoru o svim deonicama procenjenom na 53 milijarde dolara.

Samo prošle nedelje, Wall Street Journal je izvestio da je Occidental u pregovorima o preuzimanju CrownRocka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.