Severni tok 2 nije opcija – to bi bilo "podizanje bele zastave"

Vicekancelar i ministar ekonomije Nemačke Robert Habek oštro se usprotivio puštanju u rad gasovoda Severni tok 2.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.07.2022.

14:26

Severni tok 2 nije opcija – to bi bilo
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ocenio je da bi to značilo "podizanje bele zastave u Nemačkoj i Evropi".

"To ne bi trebalo da radimo. Puštanje ST2 u rad očigledno nije opcija. Nemoguće je dalje povećavati zavisnost od ruskog gasa. U tom slučaju bi Rusija postigla svoj cilj kršenja sankcija", rekao je Habek u intervjuu za ZDF, prenosi Tas. On je dodao da je Nemačka "snažna zemlja", prenosi portal Biznis.rs.

Habek je upozorio da se na nastavak isporuke ruskog gasa putem gasovoda Severni tok 1 ne gleda kao na znak sigurnosti. Zbog toga, prema Habekovim rečima, Nemačka "mora da pronađe alternativu" isporukama gasa iz Rusije i to mora da bude ekonomično.

Severni tok 2 spreman – ali postoji problem

Po pitanju Simensove turbine, koja je neophodna za puno funkcionisanje gasovoda Severni tok 1, nemački ministar ocenio je da je to "nategnut argument" i "neubedljiva igra" Rusije. Prema njegovim rečina, Gasprom ima dovoljno turbina, tako da ne može biti problem jedna koja je remontovana u Kanadi i poslata u Nemačku.

Pomenuta gasna turbina i dalje se nalazi na teritoriji Nemačke, jer Gasprom još nije dostavio potrebnu dokumentaciju za njeno dopremanje u Rusiju, prenosi DPA.

Habek je ocenio da je i pre remonta, koji je trajao od 11. do 21. jula, Severni tok 1 mogao da bude "opterećen sa 100 odsto kapaciteta". Iako je gasovod ponovo pušten u rad, kapacitet snabdevanja je na oko 40 odsto. Habek je izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin koristi gasnu polugu protiv Nemačke i Evrope, kao i da želi da izazove podele u EU.

Bundestag je ranije predvideo dramatičan pad nemačke privrede zbog ekonomskog rata sa Rusijom. Šef parlamentarnog Komiteta za energetiku i klimu Klaus Ernst rekao je da Nemačka neće moći da zameni snabdevanje gasom iz Rusije uvozom iz drugih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: