Sa filmskog platna u zaborav: Poznat avion se više neće proizvoditi?

Kompanija Boing prestaje da proizvodi borbeni lovac F/A-18 Super Hornet krajem 2025., nakon što isporuči poslednji takav avion američkoj ratnoj mornarici.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2023.

10:55

Sa filmskog platna u zaborav: Poznat avion se više neće proizvoditi?
EPA-EFE/DARREN PATEMAN

Ovaj avion je za 40 godina proizveden u više od dve hiljade primeraka - skoro 1500 Hornet i oko 600 primeraka naprednije verzije Super Hornet, prenosi tportal.

Odluka o prestanku proizvodnje lovca F/A-18 omogućava Boingu da preusmeri resurse na buduće programe vojnih aviona i kako bi podržao rad na sledećoj generaciji naprednih aviona s posadom i bez posade, a firma planira da izgradi i tri nova, najsavremenija objekta u St. Luisu, u investiciji koja se zajedno s drugim novim pogonima penje na više od milijardu dolara, izvestili su iz Boinga.

"Planiramo našu budućnost, a izgradnja borbenih aviona je u našem DNK. Dok ulažemo i razvijamo sledeću eru sposobnosti, primenjujemo iste inovacije i stručnost zbog kojih je F/A-18 bio radni konj za američku mornaricu i vazduhoplovstvo širom sveta gotovo 40 godina", izjavio je potpredsednik Boeing Air Dominance i vođa gradilišta u St. Luisu Stiv Nordlund.

Poznavaocima i ljubiteljima borbene avijacije Super Hornet je dobro poznat, a šira javnost ga je upoznala prošle godine u nastavku holivudskog hita Top Gun u kojem je Tom Kruz ponovio jednu od svojih najpoznatijih uloga - mornaričkog pilota Pita Mičela koji ima nadimak Maverik (Buntovnik).

U prvom nastavku iz 1986. Maverik i njegove kolege leteli su na avionima F-14 Tomcat zato što je te avione tada koristila američka ratna mornarica, a kako je te legendarne avione u međuvremenu zamenio F/A-18, isto je učinjeno i na filmskom platnu.

Iz Boinga su poručili da bi proizvodnja eventualno mogla da se nastavi do 2027., ali samo ako u međuvremenu Super Hornet odabere neki međunarodni kupac. Takođe naglašavaju kako će nastaviti da razvijaju napredne sisteme i nadogradnju za postojeću flotu Super Horneta.

Američka mornarica je u iščekivanju razvoja borbenog lovca šeste generacije koji bi zamenio Super Hornet i delovao zajedno s avionima F-35. Malo je poznato o projektu koji nosi oznaku F/A-XX, a očekuje se da bi avion mogao da krene u proizvodnju u sledećoj deceniji i da bi postepeno zamenio F/A-18.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: