Ruska ekonomija pada

Ruski privredni pad će se produbiti u trećem kvartalu 2022.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2022.

10:41

Ruska ekonomija pada
Ilustracija: Shutterstock/KeyFame

A visok suficit na tekućem računu zemlje, ključni pokretač nedavnog jačanja rublje, smanjiće se u drugoj polovini godine, procenjuje Centralna banka Rusije.

Bruto domaći proizvod (BDP) će pasti za 7,0 odsto u trećem tromesečju, nakon pada od 4,3 odsto u drugom kvartalu, objavila je u ponedeljak Banka Rusije, predviđajući da će privreda početi da se oporavlja u drugoj polovini 2023. godine, prenosi Rojters.

"Prema ažuriranoj prognozi Banke Rusije, pad u 2022. će biti manji nego što se očekivalo u aprilu. Istovremeno, uticaj šokova u ponudi može potrajati duži vremenski period", navodi se u izveštaju centralne banke o monetarnoj politici, koja je u junu spustila referentnu kamatu na 8,0 posto.

Prema novim procenama, ruski BDP će u 2022. godini pasti od 4,0 do 6,0 posto, a iduće godine između 1,0 i 4,0 procenta, nakon čega bi 2024. godine trebalo da se vrati na staze rasta u rasponu od 1,5 do 2,5 odsto, navela je centralna banka.

Banka Rusije je takođe saopštila da očekuje da će Ministarstvo finansija u svom osnovnom scenariju za 2023. vratiti na snagu budžetsko pravilo o ograničenju budžetske potrošnje i preusmeravanju viška prihoda od nafte u državni fond za crne dane.

Kupovina deviza radi dopune državnih rezervi, koja je prema budžetskom pravilu sprovođena u vreme kada su cene nafte visoke, obustavljena je nakon naglog pada rublje u januaru ove godine, nedeljama pre 24. februara kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Očekuje se da će novo budžetsko pravilo, koje Ministarstvo finansija tek treba da objavi i predsednik Vladimir Putin odobri, izvršiti silazni pritisak na rublju, koja je ove godine imala najbolje rezultate na svetskim valutnim tržištima zahvaljujući merama kontrole kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

18 h

Podeli: