Rusija želi da proširi Mir; Amerika na oprezu

Ruska centralna banka je obećala da će nastaviti s povećanjem broja država koje prihvataju njene Mir bankovne kartice.

Svet

Izvor: B92

Subota, 17.09.2022.

14:01

Rusija želi da proširi Mir; Amerika na oprezu
Foto: VenebergPV / Shutterstock.com

SAD su u četvrtak sankcionisale Vladimira Komleva, izvršnog direktora Nacionalnog sistema plaćanja karticama (NSPK) u okviru ruske centralne banke, pod čijim je upravljanjem Mir, navodeći kao razlog za sankcije kako njima nastoje da pozovu rusku vladu na odgovornost za rat i nastavak rata protiv Ukrajine, piše Index.

Značaj Mir kartica za Ruse je ove godine značajno porastao, nakon što su američke kompanije platnih sistema Visa i Mastercard obustavile svoje poslovanje u Rusiji, a njihove kartice izdate u Rusiji više ne važe u inostranstvu.

Kuba, Južna Koreja, Turska, Vijetnam i nekoliko bivših sovjetskih republika prihvataju Mir, reč koja na ruskom znači i mir i svet. Neke druge zemlje, poput Irana, nameravaju da počnu da prihvataju ove kartice.

Ruska centralna banka: Kartice će funkcionisati kao i ranije

Ruska centralna banka kaže da će kartice Mir, kao i druge usluge koje pruža NSPK, nastaviti da funkcionišu kao i do sada u Rusiji.

"Strani partneri su doneli sopstvene odluke u vezi sa otvaranjem svoje infrastrukture za prihvatanje Mir kartica. Istovremeno, nameravamo da nastavimo dijalog oko geografskog proširenja prihvaćenosti Mir kartica“, navode iz ruske centralne banke.

Ministarstvo finansija SAD, pak, podseća da je Rusija 2014. godine napravila sopstveni sistem plaćanja državnim karticama zbog straha od američkih i evropskih sankcija.

"Komlev je na svojoj poziciji promovisao mrežu Mir kartica u drugim zemljama, što na kraju može pomoći Rusiji da zaobiđe međunarodne sankcije“, saopštilo je ministarstvo finansija.

Ministarstvo je u svom saopštenju dodalo da "neameričke finansijske institucije koje sklapaju nove ili proširene ugovore sa NSPK rizikuju da podrže napore Rusije da izbegne sankcije SAD kroz proširenu upotrebu Nacionalnog platnog sistema Mir van teritorije Ruske Federacije“.

Analitičari ističu da to implicira kako je malo verovatno da postojeći, ograničeni sporazumi s NSPK-om, poput onih koji omogućavaju Rusima da plaćaju hotelske račune u inostranstvu, krše američke sankcije.

"Oni moraju imati neke indikacije, bilo diplomatske ili obaveštajne, da Rusija traži međunarodno povezivanje svog domaćeg platnog sistema kako bi izbegla sankcije. Mislim da administracija ne brine o ruskim turistima koji posećuju Tursku i tamo plaćaju svoje hotelske račune", smatra Brajan O'Tul bivši službenik u američkom ministarstvu finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: