Biz - B92.net

Rublja ojačala prema dolaru na četvorogodišnji maksimum, lira tone sve dublje

Turska lira je pala danas prema dolaru na petomesečni minimum.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/SergeyP
Ilustracija: Depositphotos/SergeyP

Do toga je došlo usled opšte rasprodaje akcija i valuta na tržištima u usponu zbog loših izveštaja o zaradama kompanija, koji su produbili zabrinutosti vezane za globalni ekonomski rast.

Cene akcija na berzama zemalja u usponu potonule su za 1,2 posto, prateći kretanja na globalnim tržištima na kojima su strani investitori pokrenuli velike rasprodaje u strahu da će nove mere kovid ograničenja u Pekingu usporiti rast druge najveće svetske ekonomije.

Turskom lirom se trgovalo, prema poslednjim dostupnim podacima, na nivou od preko 16 lira za dolar, povećavši gubitak vrednosti prema američkoj valuti od početka godine na 18 procenata, pošto investitori sve više dovode u pitanje održivost ekonomske politike zemlje uoči sednice turske centralne banke o monetarnoj politici kasnije ove nedelje, izveštava Rojters.

S druge strane, ruska rublja je nastavila uspon ojačavši danas na 57 rubalja za dolar prvi put u četiri godine, podržana prodajom deviza izvozno fokusiranih kompanija radi izmirenja poreskih obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.