Svet

Utorak, 25.10.2022.

16:06

Rijad optužio Ameriku: Koriste zalihe za manipulisanje tržištem?

Neki koriste svoje zalihe nafte za vanredne situacije kao mehanizam za manipulisanje tržištem.

Izvor: Tanjug

Rijad optužio Ameriku: Koriste zalihe za manipulisanje tržištem?
Ilustracija: Shutterstock/Corona Borealis Studio

Na to je upozorio ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman i dodao da bi njihova svrha trebalo da bude ublažavanje eventualnih nestašica na tržištu.

"Moja je dužnost da jasno stavim do znanja da bi gubitak zaliha za vanredne situacije mogao biti bolan u narednim mesecima", rekao je bin Salman obraćajući se na konferenciji u Rijadu "Inicijativa za buduća ulaganja", prenosi Rojters.

Američki predsednik Džo Bajden objavio je prošle nedelje da će do kraja godine rasprodati preostali deo nafte od ukupne količine koju je najavio početkom godine u okviru plana o puštanju na tržište nafte iz državnih rezervi, kako bi oborio cene goriva na pumpama u SAD uoči parlamentarnih izbora 8. novembra, podseća britanska agencija.

Bajden je takođe najavio da će država početi da kupuje naftu da napuni strateške rezerve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

8 h

Podeli: