Rastu cene u Evropi; u Nemačkoj količine gasa na minimumu, očekuju i isključenja struje

Cene energenata u Evropi nastavile su da rastu ove nedelje.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 16.12.2021.

16:25

Rastu cene u Evropi; u Nemačkoj količine gasa na minimumu, očekuju i isključenja struje
Foto: Dmitry Naumov/Shutterstock

To se dešava nakon što je Nemačka odložila sertifikaciju ruskog gasovoda Severni tok 2, koji bi mogao da obezbedi dodatne isporuke prirodnog gasa.

Kapacitet skladišta prirodnog gasa u Nemačkoj pao je ispod 60 odsto prvi put u poslednjih nekoliko godina, izjavio je Sebastijan Bleške, izvršni direktor nemačkog udruženja operatera podzemnih skladišta gasa INES, prenosi "Raša tudej".

On je za list "Handelsblat" rekao da je kapacitet trenutno oko 59 odsto, što je "istorijski nizak nivo" u poređenju sa prethodnim godinama, prenose Novosti.

On je istakao da sa relativno malim rezervama treba postupati pažljivo, s obzirom na to da "prava zima tek dolazi".

"Ako povlačenje gasa iz skladišta ostane na nivou na kom je sada, stopa popunjenosti će u februaru postati veoma niska."

Prema pisanju "Handelsblata", nemačko nacionalno čvorište za trgovinu gasom raspisalo je poseban tender za kupovinu prirodnog gasa kako bi se sprečio nestanak struje u februaru, a prijave su otvorene do petka.

Specijalni tender je tržišni mehanizam za obezbeđivanje snabdevanja gasom.

Bleške je istakao da će, s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu, kupovina gasa biti izazov.

Nemačka, inače, ima najveći kapacitet skladištenja prirodnog gasa u Evropskoj uniji. Evropska komisija je ranije predložila uspostavljanje mehanizma u kome bi zemlje EU mogle da vrše zajedničke dobrovoljne kupovine prirodnog gasa za punjenje podzemnih skladišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: