Putin uskoro uzvraća: Evo šta bi Rusija mogla da uradi

Rusija bi mogla da smanji proizvodnju nafte za 5-7% početkom 2023. kao odgovor na ograničenja cena svoje sirove nafte i naftnih derivata.

Svet

Izvor: B92

Petak, 23.12.2022.

08:25

Putin uskoro uzvraća: Evo šta bi Rusija mogla da uradi
EPA-EFE/SERGEI KARPUKHIN/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL

To je rekao potpredsednik vlade Aleksandar Novak za državnu televiziju u petak, prenosi Rojters.

Navodeći po prvi put ruski odgovor na ograničenja cena koje je Zapad uveo, Novak je rekao da bi smanjenje moglo iznositi 500.000-700.000 barela dnevno.

Evropska unija, zemlje G7 i Australija uvele su od 5. decembra ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu, pored embarga EU na uvoz ruske sirove nafte morem i sličnih obećanja Sjedinjenih Država, Kanade, Japana i Britanije.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će početkom sledeće nedelje izdati dekret u kojem će se detaljno opisati akcije Moskve kao odgovor na ograničenje cena.

Novak je rekao da će uredbom biti zabranjena prodaja nafte i naftnih derivata zemljama koje se priključe limitu cena i kompanijama koje zahtevaju njegovo poštovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: