Svet

Petak, 29.09.2023.

13:09

Putin potpisao: Odobreno, zbogom

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se italijanskoj banci Intezi Sanpaolo odobrava prodaja imovine u Rusiji.

Izvor: hrportfolio.hr

Putin potpisao: Odobreno, zbogom
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

To pokazuje dokument objavljen na stranici ruske vlade, prenosi hrportfolio

Moskva dopušta transakcije koje će dovesti do direktne ili indirektne prodaje 100 posto Intezinih deonica, stoji u uredbi, datiranoj 28. septembra.

Odluka je donesena na temelju uredbe iz avgusta 2022. kojom su predsedniku Putinu dodeljena ovlašćenja za izdavanje posebnih izuzeća za određene poslove koji uključuju energetsku i finansijsku imovinu.

Inteza nije bila odmah dostupna za komentar na informacije o izdavanju dozvole.

Italijanska banka pruža usluge korporativnim klijentima u Rusiji, gde je na početku sukoba u Ukrajini imala oko 980 radnika u 28 poslovnica. Nakon izbijanja sukoba zaustavila je novo finansiranje ruskih klijenata i nova ulaganja u rusku imovinu.

Rusija je kontinuirano pooštravala uslove za odlazak stranih kompanija i poslovni čelnici napominju da su se teže snalazili u novim propisima.

Inteza je pokušavala da raskine veze s ruskim poslovanjem od prošle godine, ali potencijalne kupce odvraćaju zapadne sankcije Moskvi, ometajući pokušaje evropskih banaka, uključujući i italijanski UniCredit i austrijski Raiffeisen Bank International, da prodaju imovinu.

Početkom avgusta Inteza je odlučila da zatvori zastupništvo u Moskvi, ali nije bila dobila dozvolu za potpuno povlačenje iz Rusije zbog ograničenja prodaje imovine.

Zeleno svetlo za Intezu moglo bi da otvori put dozvolama i za druge zajmodavce koji još posluju u Rusiji, napominje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: