"Putin će propasti. Evropa će pobediti"

Predstojeći predlozi Evropske komisije za rešavanje rastućih cena energije imaće za cilj ograničavanje cene gasa koji Rusija šalje u Evropu putem gasovoda.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.09.2022.

08:18

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Predlozi će takođe ponuditi podršku proizvođačima električne energije koji se suočavaju sa smanjenom likvidnošću, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Brisel priprema mere za zaštitu građana i industrije od skoka cena gasa i struje koji izazivaju ekonomske udare u Evropskoj uniji, preneo je Rojters.

Fon der Lajen je na Tviteru navela da predlozi imaju za cilj da se ograniči cena ruskog gasa iz gasovoda, obuzda potražnja za električnom energijom i da se prihodi energetskih kompanija koriste za podršku ugroženim potrošačima i preduzećima.

"Putin koristi energiju kao oružje tako što smanjuje snabdevanje i manipuliše našim energetskim tržištima. On će propasti. Evropa će pobediti", rekla je Fon der Lajen.

Italijanski premijer Mario Dragi ranije je predložio da zemlje EU dogovore gornju granicu cene gasa koji se uvozi iz Rusije.

Pojedine članice EU su, međutim, oprezne prema toj ideji, s obzirom na rizik da Rusija u znak odmazde potpuno ne prekine snabdevanje Evrope gasom, navode diplomate.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da će podržati predlog.

Pročitajte još:

Rusija ima novog saveznika? "Ni Putin ne bi rekao bolje"

Treći svetski rat je ekonomski: "Gasa neće biti dok se ne ukinu sankcije"

Rusija o ograničenju cene nafte: "Može da dođe do uzvratnih mera"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: