Vesti -

Puštene u rad tri najjače toplotne pumpe u Evropi FOTO

U bečkoj četvrti Simering ove nedelje su puštene u rad prve tri od šest velikih toplotnih pumpi.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Profimedia – xIsabellexOuvrardx SEPAxMedia
Foto: Profimedia – xIsabellexOuvrardx SEPAxMedia

One proizvode više klimatski prihvatljiviju toplotu za 56.000 bečkih domaćinstava iz pročišćene otpadne vode, objavio je međunarodna kancelarija Grada Beča. Planiraju da udvostruče kapacitet do 2027. godine.

Sistem velikih toplotnih pumpi gradi energetska kompanija Wien Energie. Kako je objašnjeno u međunarodnoj kancelariji u Beču, sistem za proizvodnju toplote koristi otpadnu vodu iz susednog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien. Električna energija za rad dobijaće se iz obližnje elektrane Freudenau, tako da će se za rad pumpe koristiti 100% obnovljivi izvori energije.

"Sistem toplotnih pumpi je važna prekretnica na putu prema klimatskoj neutralnosti. Grad Beč koristi sve obnovljive izvore toplote koji su nam dostupni. Već s prve tri toplotne pumpe moći ćemo daljinskim grejanjem da grejemo do 56.000 domaćinstava. Naš sistem toplotnih pumpi je pionirski projekat u Evropi", saopštio je gradonačelnik Beča Majkl Ludvig.

Wien Energie je u prvu fazu uložila oko 70 miliona evra. Trima trenutno instaliranim pumpama pridružiće se još tri do 2027. godine. Nakon završetka radova, snaga pumpi u Simeringu biće 110 megavata. Kako bi velike količine toplote mogle neometano da se distribuiraju kroz toplotnu mrežu, uz elektranu je izgrađena i nova stanica koja kroz toplotnu mrežu pumpa i do 7.500 kubika tople vode na sat, objasnio je.

S 1.300 kilometara bečka mreža daljinskog grejanja je jedna od najobimnijih u Evropi. Na nju je priključeno 440.000 domaćinstava i 7.800 većih kupaca. U Beču planiraju do 2040. da snabdeju približno 56 posto bečkih domaćinstava klimatski neutralnim daljinskim grejanjem, prenosi Seebiz.

Foto: Profimedia – xIsabellexOuvrardx SEPAxMedia
Foto: Profimedia – xIsabellexOuvrardx SEPAxMedia

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.