Promašaj veka: Najveći trgovački centar zjapi prazan

South China Mall u kineskom gradu Dunguanu smatra se najvećim trgovačkim centrom na svetu.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 26.11.2021.

19:21

Promašaj veka: Najveći trgovački centar zjapi prazan
Ilustracija: Depositphotos/dimmushka

Tačnije, trgovačkim centrom s najvećom površinom raspoloživih lokala za iznajmljivanje – gotovo 660.000 kvadratnih metara prostora u koji može stati više od 2.300 trgovina.

Dubai Mall je površinom veći – ima više od milion kvadratnih metara prostora, ali obuhvata i druge sadržaje, poput hotela, zoološkog vrta i tematskog parka, a od ove godine još se jedan gigantski igrač pojavio na mapi, i to, možda neočekivano, u Teheranu. Iran Mall sa svim dodatnim sadržajima površinom je veći nego Shout China Mall i Dubai Mall zajedno, piše Poslovni dnevnik.

Arhitekti su osmislili South China Mall kao mesto sa sedam međunarodnih zona, koje oponašaju Amsterdam, Pariz, Rim, Veneciju, Egipat, Karibe i Kaliforniju. Centar uključuje repliku Slavoluka pobede visoku 25 metara, zvonik bazilike Sv. Marka iz Venecije, ali i kanal s gondolama dug dva kilometra. Mislilo se kako će centar svakoga dana privući oko sto hiljada posetilaca.

Iako je South China Mall zamišljen kao raj za kupovinu, otkako je otvoren 2005. godine, uglavnom zjapi prazan, odnosno zjapi prazno 99 posto kapaciteta. Zakupljeni su tek poslovni prostori kod glavnog ulaza u centar, a u njima su zapadnjački lanci brze hrane, piše Punkufer.

Mnogi veruju da je South China Mall loše koncipiran projekat izgrađen na pogrešnom mestu. Naime, vlasnici Dongguan Sanyuan Yinghui Investment & Development želeli su njime da privuku bogatu klijentelu iz velikih gradova poput Guangdžoua i Šendžena, ali smestili su ga u grad u centralnoj provinciji Guandung, u kojoj većinu od osam miliona stanovnika čine migranti s niskim primanjima.

Centar je 2015. godine doživeo niz renoviranja i izmena, a u njemu su počeli masovno da se otvaraju butici i restorani s pristupačnijim cenama proizvoda i usluga. Iako u poslednjih pet godina više ljudi posećuje centar nego ikad ranije, i dalje kruže informacije kako su njegovi kapaciteti poluprazni. Najposećeniji sadržaj u centru je bioskop s 3D platnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: