Biz - B92.net

Proizvođač mocart kugli ide u stečaj

Kompanija "Salcburg čokolade" iz Grediga, poznata po proizvodnji mocart kugli, podnela je kod pokrajinskog suda u Salcburgu zahtev za stečaj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Zbog ovog neočekivanog kraha, sindikalci, zajedno sa radničkim savetom i menadžmentom, planiraju da razgovaraju o situaciji i informišu zaposlene.

Iako je proteklih godina preduzeće beležilo dobit, prošle godine ga je pandemija teško pogodila, napisao je direktor Kristijan Šigerl.

Zbog znatno smanjenog broja turista, manifestacija i proslava je došlo do pada prodaje čokoladnih proizvoda, pa tako i mocart kugli.

Pad obrta iz prošle godine mogao je samo delimično biti kompenzovan u novoj poslovnoj godini, međutium, i pored novih klijenata u izvozu i državne korona pomoći i ove godine, zbog prošle godine beležiće se ogroman gubitak.

"Aktuelni lokdaun i značajni rast cena sirovina, energije, plata, troškova logistike, materijala za pakovanje su dalji razlozi", dodao je Šigerl i rekao da se zaposlenima ne mogu isplatiti novembarske plate, kao ni božićni dodatak.

Inače, ovo preduzeće proizvodi čokolade "Bobi", "Marija Terezija taler" i "Salcburg konfiseri".

Kompanija je osnovana 1897. pod imenom "Rajsigl fabrika slatkiša" u Salcburgu, i preseljena je 1956. u Gredig.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.