Prizemljen H-47, jedan od simbola američke vojske

Vojska SAD prizemljila je svoju flotu "radnih konja" – helikoptera tipa H-47 Činuk, ikone američkih ratova od Vijetnama do Bliskog istoka.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2022.

14:59

Prizemljen H-47, jedan od simbola američke vojske
Foto: Shutterstock/BeAvPhoto

Na taj potez odlučiili su se zbog nekoliko slučajeva požara na motoru, navela je američka vojska juče, prenosi Difens post.

Ostareli B-52 dobija "najveću modifikaciju" ikad: Rok upotrebe produžen barem do 2050.

Tako će nekih 400 dobro naoružanih, "hevi djuti" Činuk helikoptera ispasti iz službe, zbog onoga što proizvođač motora Hanivel opisuje kao "sumnjivi O-prstenovi" koji nisu u skladu sa specifikacijom a korišćeni su na nekim letelicama. Hanivel navodi da nije odgovoran za te prstenove ali ne navodi ko ih je proizveo i ugradio.

"Vojska je identifikovala uzrok curenja goriva koje je dovelo do manjeg broja požara motora u izolovanom broju H-47 helikoptera i primenjuje mere za rešavanje tog pitanja", navela je portparolka vojske SAD Sintija Smit.

"Iako to nije dovelo do smrtnih slučajeva niti povreda, vojska je privremeno prizemljila flotu H-47 kako bi se izbegla svaka sumnja, dok se ne primene pomenute mere", navela je ona.

Činuk helikoptere, koje osim SAD koristi i Britanija i još skoro 20 zemalja, proizvodi Boing.

Imaju dva rotora i mogu da ponesu veliki teret a dobro su naoružani za situacije u borbi.

Ove godine je Nemačka navela da planira kupovinu 6o ovih letelica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: