Potpuni kolaps: "Nikada nije bilo mračnije"

Raspoloženje u nemačkoj stanogradnji nikada nije bilo mračnije od kako ga uticajni ekonomski institut Ifo posmatra.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2024.

12:47

Potpuni kolaps:
EPA-EFE/SEDAT SUNA

Indeks aktuelne poslovne klime u januaru se srozao sa već mizernih minus 59 na minus 59,9 poena, saopštio je institut u utorak.

Očekivanja su još gora, sa indeksom na minus 68,9 poena.

"Prognoza za naredne mesece je mračna", rekao je vođa istraživanja Klaus Volrabe.

Građevinci teško dobijaju nove poslove - na manjak ugovora žalilo se više od polovine anketiranih firmi - ali se barem malo proredilo otkazivanje već primljenih.

To ipak još ne nagoveštava zaokret, malo verovatan pre promene nepovoljnih uslova, uključujući naduvane troškove gradnje i skupo finansiranje. Ifo sada procenjuje da će ove godine u Nemačkoj biti kompletirano samo oko 225.000 stambenih jedinica.

Ni prethodna procena, od 270.000 stanova i kuća, nije bila ni blizu cilja od 400.000 godišnje koji je po dolasku na vlast krajem 2021. zacrtala koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

19 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: