Počinje komercijalna proizvodnja litijuma u Australiji

Australija je već poznata kao zemlja u kojoj se litijum najviše eksploatiše, ali u njoj tek treba da počne da se obrađuje mineral bogat litijumom.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2022.

15:43

Počinje komercijalna proizvodnja litijuma u Australiji
Foto: Shutterstock/Olivier Le Moal

Do sada je izvoz sirove rude bio usmeren na Kinu, u kojoj je obrađivana, piše "Fajnenšel tajms".

Ali sada će australijski projekat za iskopavanje litijuma u kineskom vlasništvu Tianqi Lithium Energy Australia početi da pravi litijum-hidroksid za industriju proizvodnje baterija do marta, a komercijalna proizvodnja je predviđena za drugu polovinu 2022. godine.

Udruženi poduhvat kineskog giganta Tianqi i australijskog rudarskog preduzeća IGO bi trebalo to da promeni kroz investiranje u rafineriju litijum hidroksida u Kvinani na zapadu Australije, prenosi Biznis.rs.

Nemci počinju sa eksploatacijom litijuma

Kompanija Tianqi trenutno ima 51 odsto udela u Tianqi Lithium Energy Australia, dok je australijski holding IGO vlasnik 49 odsto ovog projekta. Udruženi poduhvat kontroliše i najveći svetski aktivni rudnik litijuma Greenbushes na zapadu Australije.

Nakon objave polugodišnjih rezultata kompanije, izvršni direktor IGO Piter Bredford rekao je da je litijum hidroksid za baterije prvi put proizveden u rafineriji Kvinana u avgustu 2021. godine.

Direktor finansija IGO Skot Stajnkrug izjavio je da će komercijalna proizvodnja verovatno početi u drugoj polovini 2022. godine.

Vlada Australije procenjuje da bi ova država mogla da ima 10 odsto svetskog kapaciteta za proizvodnju litijum-hidroksida do 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: