Pala na novi najniži nivo

Turska valuta lira je danas pala na novi najniži nivo u odnosu na američki dolar.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.12.2021.

15:58

Pala na novi najniži nivo
Foto: Epa/ERDEM SAHIN

Do toga je došlo dan pošto je predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da ostaje pri politici snižavanja kamatnih stopa uprkos inflaciji.

Dan pošto je Erdogan kritikovao poslovne grupe koje su zatražile promenu tog pristupa, za jedan američki dolar bilo je moguće dobiti 17,7 lira, koja je od petka izgubila više od sedam odsto vrednosti.

Sve gore u Turskoj: Obustavljeno trgovanje

Turska lira je od početka godine izgubila više od 55 odsto vrednosti u odnosu na dolar. Iako inflacija, prema zvaničnim podacima, iznosi 21 odsto, centralna banka Turske je od septembra smanjila referentnu kamatnu stopu sa 19 na 14 odsto. Najnovije smanjenje, za jedan odsto, bilo je 16. decembra.

Veruje se da centralna banka deluje pod Erdoganovim pritiskom, koji dugo tvrdi da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju, što je suprotno konvencionalnom ekonomskom shvatanju. Erdogan insistira na niskim troškovima zaduživanja kako bi podstakao ekonomski rast, izvoz i zapošljavanje. On je juče obećao da će nastaviti sa politikom niskih kamatnih stopa, pozivajući se na islamska učenja protiv zelenaštva, ali i da će smanjiti inflaciju na četiri odsto, kao nekada.

Lira pada, tražnja skače: Jagma za stanovima u Turskoj, kupuju - stranci

Slabljenje lire doprinosi rastu inflacije u Turskoj koja je ozbiljno narušila kupovnu moć građana. Mnogi od 83 miliona stanovnika Turske jedva sastavljaju kraj s krajem i ne mogu lako da kupe osnovne namirnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

15 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

12 h

Podeli: