Aktuelno - Moj kvadrat -

Lira pada, tražnja skače: Jagma za stanovima u Turskoj, kupuju - stranci

Prodaja kuća i stanova strancima u Turskoj skočila je za skoro 50 odsto na rekordan nivo u novembru, privukavši milijarde dolara deviza, jer je pad lire učinio kupovinu znatno jeftinijom onima koji plaćaju u čvrstoj valuti, pokazuju današnji statistički podaci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Creative Content Creator/Shutterstock
Foto: Creative Content Creator/Shutterstock

Pročitajte još:

Najskuplju kuću u SAD procenjivali na 500 miliona dolara, sada se cena prepolovila VIDEO

Stanovi u Beogradu za manje od 1.000 evra po kvadratnom metru

Uprkos inflaciji od preko 20 posto na godišnjem nivou, na turskom tržištu nekretnina je generalno vladala živa aktivnost u novembru, pri čemu je zabeležen ukupan rast prodaje od 59 posto međugodišnje na 178.814 stambenih nekretnina, prema podacima Turskog instituta za statistiku, prenosi Rojters.

"Ljudi koji gledaju na nekretne kao na sredstvo zaštite od inflacije zaslužni su za nagli rast prodaje u novembru", kaže generalna direktorka agencije TSKB za procenu nekretnina Makbule Jonel Maja, dodajući da su uticaj na veći promet imale i niže kamate na kredite državnih banaka.

Lira je pala juče na rekordno nizak nivo od 14,99 lira za dolar, čime se njena vrednost prepolovila ove godine. Trenutno se trguje po kursu od 14,2 lire za dolar, što je za više od 40 posto slabije nego na početku septembra.

Altan Elmas, predsednik udruženja građevinskih kompanija i investitora u stanogradnju Konutder, navodi da je priliv deviza od prodaje stambenih objekata tokom 11 meseci ove godine iznosio oko 8,5 milijardi dolara, nadmašivši prognoze te organizacije.

"Do kraja godine možemo da dostignemo 10 milijardi dolara. Najveća podrška novom ekonomskom programu u narednom periodu biće prodaja nekretnina strancima", rekao je on.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zalaže se za agresivno smanjenje kamatnih stopa kako bi podržao svoj novi ekonomski program fokusiran na izvoz i kreditnu aktivnost, uprkos rastućoj inflaciji i brojnim kritikama koje na račun tog programa iznose ekonomisti i opozicioni poslanici.

Strancima je u novembru prodato 7.363 kuća i stanova, najviše u jednom mesecu od 2013. godine otkako se prikupljaju takvi mesečni podaci. Ubedljivo najveći broj stranih kupaca bili su državljani Irana, a slede Iračani i Rusi.

Najpopularnije destinacije u kojima su stranci kupovali kuće bili su Istanbul sa 2.922 prodatih nekretnina, zatim letovalište Antalija na jugu zemlje i glavni grad Ankara.