Svet

Četvrtak, 11.01.2024.

18:02

Ova zemlja će prva rudariti morsko dno: "Tražimo..."

Norveški parlament u utorak je dao zeleno svetlo za istraživanje minerala u arktičkom morskom dnu.

Izvor: Biznisinfo.ba

Ova zemlja će prva rudariti morsko dno:
Foto: shutterstock, Romolo Tavani

Zeleno svetlo dato je u skladu s dogovorom vlade i opozicionih stranaka, a uprkos prigovorima klimatskih aktivista.

Odluka dolazi u trenutku kad se Norveška nada da će postati prva zemlja koja će pokrenuti rudarenje u dubokom moru u komercijalnim razmerama i osigurati ključne minerale i radna mesta uprkos zabrinutosti u vezi sa uticajem na okolinu i međunarodnim pozivima na moratorijum.

Još se ne zna kada bi istraživanje moglo da počne, iako je plan da se kompanijama dodele ekskluzivna prava na istraživanje i potencijalno vađenje iz određenih područja nakon postupka prijave.

Proces će biti oblikovan prema onom uspostavljenom za istraživanje nafte i gasa u Norveškoj, dok će se o pitanjima poput oporezivanja raspravljati u kasnijoj fazi, rekao je političar agenciji Rojters.

"Videćemo može li se to učiniti na održiv način i to je korak koji smo sad preduzeli", rekao je ministar energetike Terje Asland u parlamentu.

Izmenjena verzija vladinog predloga, o kojem se raspravljalo u utorak, postavlja strožije zahteve za ispitivanje uticaja na okolinu tokom faze istraživanja nego što je prvobitno zamišljeno, preneo je 021.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

18 h

Podeli: