Svet

Utorak, 22.08.2023.

07:17

Odobrili ugovor: Povećanje plata za više od 40 odsto

Piloti "Amerikan erlajnsa" odobrili su novi ugovor po kom bi njihove plate bile povećane za oko 41 odsto tokom četiri godine, saopštio je sindikat pilota.

Izvor: Tanjug

Odobrili ugovor: Povećanje plata za više od 40 odsto
Foto: shutterstock, Kowit Lanchu

Sindikat je naveo da je 73 odsto pilota glasalo za četvorogodišnji ugovor koji je procenjen na 9,6 milijardi dolara, preneo je AP.

Ugovor takođe uključuje više beneficija za godišnji odmor, saopštio je sindikat. Ugovori o radu u avio-industriji u SAD ne ističu, to je deo federalnog zakona koji je osmišljen da štrajkove učini gotovo nemogućim.

Umesto toga, ugovori postaju otvoreni za promene ili se "popravljaju", a pregovaranje o sledećem ugovoru za američke pilote moglo bi da počne već u novembru 2026. godine.

Predsednik sindikata Ed Sičer rekao je da piloti zaslužuju da dobiju odgovarajuću naknadu za ogromnu odgovornost koju preuzimaju svakim letom.

"Amerikan erlajns" ima oko 15.000 pilota, a kompanija sa sedištem u američkoj državi Teksas zaradila je 1,3 milijarde dolara samo u drugom tromesečju ove godine, čemu je pomogla velika prodaja karata, rekordni prihod i pad cene goriva za avione.

Piloti "Amerikan erlajnsa" odbili su ponudu za plate prošlog novembra, a postigli su još jedan sporazum krajem jula, o kojem su ponovo pregovarali da bi se uskladio sa boljim dogovorom za pilote "Junajted erlajnsa".

Piloti kompanije "Sautvest erlajns" i dalje pregovaraju o platama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

8 h

Podeli: