Vesti -

Odluka Kine koja će sve promeniti: Formira se novi svetski energetski poredak?

Spremnost Kine da pređe na kupovinu nafte iz zemalja Persijskog zaliva u juanima vodi ka formiranju novog svetskog energetskog poretka.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/rustamxakim
Ilustracija: Shutterstock/rustamxakim

O tome piše britanski list "Fajnenšel tajms", pozivajući se na eksperte.

Kako navodi analitičar švajcarske banke "Kredit Svis" Zoltan Požar, Kina već neko vreme povećava kupovinu nafte i tečnog prirodnog gasa od Irana, Venecuele, Rusije i niza afričkih zemalja za svoju nacionalnu valutu, ali je sastanak kineskog predsednika Si Đinpinga sa liderima zemalja članica Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva u decembru označio "rođenje petrojuana". Na tom sastanku je, između ostalog, kineski lider rekao da je Peking spreman da podstiče trgovinu naftom i gasom sa ovim zemljama u juanima, prenosi Sputnjik.

Prema rečima Požara, "Kina želi da revidira pravila globalnog energetskog tržišta" u okviru strategije za smanjenje trgovine u dolarima, koju podržavaju i kineski partneri iz BRIKS-a i niz drugih država u trenutku kada se devizne rezerve u dolarima pretvaraju u političko oružje SAD i situacije sa zamrzavanjem ruske imovine zbog situacije u Ukrajini.

U tekstu se naglašava da saradnja Kine i arapskih država može uključivati zajednička istraživanja i proizvodnju nafte i gasa u Južnom kineskom moru, kao i ulaganja u rafinerije, hemijsku industriju i postrojenja za proizvodnju proizvoda od plastike.

Požar je ukazao da bi realizacija svih ovih projekata u juanima predstavljala ogroman pomak u globalnoj trgovini energentima.

Ekspert je istakao da dolazak u prvi plan kineske nacionalne valute kao glavnog globalnog sredstva plaćanja za energetske resurse izgleda još verovatnije, s obzirom na činjenicu da je zemljama sa najvećim dokazanim rezervama nafte (Rusija, Iran, Venecuela, zemlje Persijskog zaliva, Indonezija i države u severnoj i zapadnoj Africi) Kina bliža od Sjedinjenih Država po svojim političkim i ekonomskim pogledima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.