Od danas – nova era

Prve kovanice sa likom britanskog kralja pojaviće se u opticaju u poštama širom Velike Britanije od četvrtka.

Svet

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 08.12.2022.

14:01

Od danas – nova era
Ilustracija: Shutterstock/OlegRi

Kraljev portret prvo će se pojaviti na kovanici od 50 penija, a naličje novčića ili "rep" obeležava život i nasleđe kraljice Elizabete II, prenosi Jutarnji list.

Komemorativna verzija novčića objavljena je u oktobru, generišući rekordan broj posetilaca veb stranice Kraljevske kovnice u naredna 24 sata.

Oko 9,6 miliona kovanica od 50 penija konačno će ući u opticaj, u skladu sa potražnjom.

Rebeka Morgan, direktorka kolekcionarskih usluga u Kraljevskoj kovnici, rekla je: "Danas obeležavamo novu eru za kovanice u Ujedinjenom Kraljevstvu, s likom kralja Čarlsa III koji se pojavljuje na 50 penija u opticaju".

"Kraljevskoj kovnici je povereno stvaranje kovanica sa likom monarha više od 1.100 godina i mi smo ponosni što nastavljamo ovu tradiciju tokom vladavine kralja Čarlsa III".

Kraljevu figuru kreirao je vajar Martin Dženings, a Čarls ju je lično odobrio.

U skladu sa tradicijom, portret kralja je okrenut ulevo – u suprotnom smeru od pokojne kraljice.

Na naličju kovanice od 50 penija je dizajn koji se izvorno pojavio na kruni iz 1953. godine, u spomen na kraljičinu krunidbu.

Uključuje četiri četvrtine kraljevskog grba prikazanog unutar štita. Između svakog štita je amblem domorodaca: ruža, čičak, detelina i praziluk.

Svi novčići Ujedinjenog Kraljevstva sa likom kraljice Elizabete II ostaće zakonito sredstvo plaćanja i u aktivnom prometu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: