Svet

Nedelja, 04.09.2022.

11:58

Nova opasnost za ekonomiju Rusije

Jačanje ruske rublje, od početka napada na Ukrajinu i sankcija koje je uveo Zapad, moglo bi da bude i loša vest za ekonomiju Rusije.

Izvor: klix.ba

Nova opasnost za ekonomiju Rusije
Ilustracija: Depositphotos/igorlitvyak

Naime, kako piše Biznis insajder, američki portal koji se bavi finansijskim kretanjima, jačanje rublje za oko 40 posto u odnosu na dolar zapravo ugrožava njen prihod koji dolazi od izvoza nafte i gasa.

Kada vrednost neke valute raste, to se obično smatra znakom ekonomske snage koja održava poverenje investitora i podstiče trgovinski bilans zemlje.

Ipak, rast vrednosti rublje od marta moglao bi da bude loša vest za Rusiju i Vladimira Putina, prenosi Kliks. Prema računanjima od petka, jedan dolar vredi nešto više od 60 rubalja.

"Reakcija ekonomske politike Moskve bila je usmerena na jačanje lokalnog poverenja i kontrolu odliva kapitala, ali nije usmerena na uporno jačanje rublje", rekao je za Biznis insajder glavni ruski ekonomista ING-a Dmitrij Dolgin.

"Brzi oporavak rublje na predratni nivo bio je dobrodošao, ali naknadna aprecijacija je zapravo neugodna", dodaje on.

Moskva se oslonila na "antikrizne mere" poput povećanja kamatnih stopa sa 9,5 na 20 posto i "neograničene injekcije likvidnosti za banke", što je, kako smatraju analitičari, negativno uticalo na valutu.

Jaka rublja šteti Rusiji tako što "izjeda" njen prihod od izvoza nafte i gasa, koji ulazi u oko 45 posto njenog federalnog budžeta, podaci su Međunarodne agencije za energiju.

Obe te robe se na međunarodnim tržištima procenjuju u dolarima ili drugim valutama koje nisu u rubljama. Dakle, kada Rusija svoje prihode potom pretvori u rublje, za penzije i slično, visok kurs znači da gubi novac.

"Iz perspektive budžeta, nedavna aprecijacija (rast tržišne vrednosti) rublje smanjuje poreze na naftu i gas koji su vezani za dolar, ali se prezentuju u rubljama", rekao je Dolgin.

Ruski ekonomisti sada se trude da namerno oslabe rublju. U julu je Banka Rusije smanjila kamatne stope za 150 baznih poena na 8 posto, čime su bile ispod predratnog nivoa.

U međuvremenu, Moskva navodno razmatra plan da potroši do 70 milijardi dolara na kupovinu kineskih juana i drugih "prijateljskih" valuta, za koje se nada da će obuzdati rast rublje.

"Porast rublje doveo je do 'razgovora o potencijalnom vraćanju vladinih kupovina deviza u prijateljskim valutama i potencijalnom državnom kreditiranju prijateljskih zemalja BRIKS-a", rekao je Dolgin.

To znači da bi brza aprecijacija rublje zapravo mogla biti znak da zapadne sankcije, iako se to tako nije činilo, ipak narušavaju rusku ekonomiju, piše portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: