Vesti -

Ništa od strožih pravila: Nemačka odustaje

Visoke kamate i inflacija su teret za građevinsku industriju, zbog čega Nemačka odustaje od planova za strože građevinske standarde.

Izvor: Blic / Marica Jovanovic
Podeli
Foto: shutterstock, Serghei Starus
Foto: shutterstock, Serghei Starus

Nemačka vlada će staviti planove na neodređeno vreme koji bi zahtevali strože standarde za izolaciju zgrada, rekao je Rojtersu ministar životne sredine Robert Habek, u nastojanju da se podrži "bolesna" građevinska industrija.

Saopštenje iz nemačke vlade dolazi uoči pomno praćenog sastanka građevinske industrije i vladinih lidera sa kancelarom Olafom Šolcom u ponedeljak kako bi se pozabavili velikim padom u sektoru.

Ukidanje izolacionih standarda je najveći zahtev industrije, koja kaže da su mere preskupe i dodatno prigušuju depresivnu građevinsku industriju.

"Visoke kamatne stope i inflacija su težak teret za građevinsku industriju", rekao je Habek za Rojters, napominjući da mere izolacije sada "mogu da sačekaju".

"Ne vidim da se ovaj novi standard uvodi u ovom zakonodavnom periodu", rekao je on. Period traje do kraja 2025.

Niske kamatne stope su godinama podsticale globalni bum, izazivajući interesovanje za nemačku imovinu, koja se smatrala sigurnom i stabilnom kao i zemlja. Oštar porast stopa prekinuo je trku, nagnavši niz programera u nelikvidnost, jer su poslovi zamrznuti, a cene kvadrata u Nemačkoj su pale.

Cene nekretnina u Nemačkoj u padu

Cene nekretnina u Nemačkoj pale su najviše od početka evidencije u drugom tromesečju, što je najnoviji sumorni znak za tržište nekretnina u najvećoj evropskoj ekonomiji, pokazali su vladini podaci u petak.

Takođe prošle nedelje podaci su pokazali da su građevinske dozvole za stanove u Nemačkoj pale za 31,5 odsto u julu u odnosu na godinu dana ranije, naglašavajući pad tražnje koji pogađa građevinsku industriju i industriju nekretnina.

Nemačka, čija je populacija nedavno porasla pošto milioni hrle u zemlju, ima za cilj da izgradi 400.000 stanova godišnje, ali se bori.

Slabost postoji i u komercijalnim nekretninama u Sjedinjenim Državama, jer kancelarije ostaju prazne nakon što su pandemija i rasplet u Švedskoj jednog od najvećih zemljoposednika u zemlji skrenuli pažnju na nevolje u ovom sektoru. Kina je takođe videla borbu velikih graditelja nekretnina.

U nedeljama uoči samita u ponedeljak industrija je pozivala vladu na paket pomoći.

Između ostalih mera, lideri industrije traže ukidanje poreza na promet nekretnina i kreditni program koji podržava vlada kako bi se pomoglo zajmoprimcima da nadoknade visoke kamate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.