Neto dobit najvrednije kompanije skočila 82 odsto

U prvom tromesečju neto dobit saudijske nacionalne naftne kompanije Saudi Aramco zbog visokih cena nafte porasla je 82 posto u odnosu na isti period lane.

Svet

Izvor: Anadoly Agency

Nedelja, 15.05.2022.

12:51

Neto dobit najvrednije kompanije skočila 82 odsto
Foto: EPA/ALI HAIDER

Prema finansijskom bilansu koji je objavio Saudi Aramco, neto profit Aramca, najvrednije kompanije na svetu, porastao je na 39,5 milijardi dolara u periodu januar-mart, prenosi Agencija Anadolija (AA).

Kompanija je objavila neto profit od 21,7 milijardi dolara u istom periodu prošle godine.

Kompanija, koja je zabeležila najveći prihod od decembra 2019. godine, pozitivne rezultate u svom radu pripisala je prvenstveno rastu cena nafte.

Prosečna cena barela sirove nafte tipa brent, koja je najviše korišćena u svetu, porasla je 7. marta na 139,13 dolara zbog zabrinutosti za snabdevanje izazvanu ratom Rusije i Ukrajine, dostigavši ​​najviši nivo u poslednjih 14 godina.

Glavni izvršni direktor (CEO) kompanije Saudi Aramco Amin Naser izjavio je da kompanija čini sve da zadovolji potražnju za energijom u svetu.

"Uprkos sadašnjim ekstremnim fluktuacijama na globalnim tržištima, nastavljamo da radimo sve što je u našoj moći da zadovoljimo potražnju za energijom na pouzdaniji, pristupačniji i održiviji način", kazao je Naser.

Saudi Aramco (od 1944. do 1988. se zvala Arabian-American Oil Company, kratica ARAMCO) je najveća naftna kompanija na svetu sa sjedištem u Dahranu u Saudijskoj Arabiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: