Svet

Utorak, 19.04.2022.

14:58

Nemci više nemaju izbora: "Plate moraju da porastu"

U Nemačkoj je "apsolutno neophodno" povećati plate da se nadoknadi veliki rast cena, kaže predsednik Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja Marsel Fračer.

Izvor: DPA

Nemci više nemaju izbora:
Foto: Marian Weyo/Shutterstock

"U suprotnom preti začarani krug sve slabijeg privrednog rasta i visoke inflacije", ocenio je on i dodao da je to važno i da se sačuva lična potrošnja.

"Ako se to ne desi, onda su preduzeća u problemu, nezaposlenost će da raste i ući ćemo u spiralu sve slabijeg rasta i visoke inflacije," rekao je Fračer.

Dok cene rastu, politika mora ciljano da pomaže ljudima, rekao je Fračer, dodajući da je to delom već i činila, na primer preko energetskih subvencija od 300 evra za svakog zaposlenog. "To je bio dobar korak."

On je, međutim, upozorio da bi "populističke mere, poput kočnice na poskupljenje goriva" bile pogrešne. Moguća subvencija za kupovinu goriva je, kako je ocenio, kontraproduktivna, pošto to "ne smanjuje potrošnju energenata, a u krajnjoj liniji veliki deo tog novca preliva u novčanik velikih firmi za proizvodnju mineralnih goriva".

Fračer je rekao da je zbog rata u Ukrajini i poremećenih lanaca snabdevanja potrebno promeniti način razmišljanja.

"Do sada smo imali globalizaciju koja je bila potpuno slepa na to sa kojom zemljom se trguje, nego se samo gledalo na troškove i efikasnost," objasnio je.

Sada je, prema njegovim rečima, potrebno graditi globalizaciju koja će biti pametnija i otpornija. Proizvodnju treba globalno rasporediti na više mesta, a "možda treba ponovo više da proizvodimo i u samoj Evropi," rekao je predsednik DfW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Kupljen aerodrom: Evo ko je novi vlasnik

Mađarska državna kompanija Korvinus (Corvinus Zrt) i francuski koinvestitor Vansi (Vinci Airports) kupili su aerodrom Budimpešta od dosadašnjeg glavnog akcionara Avialijens (AviAlliance) i manjinskih akcionara, navodi se u saopštenju kompanije Avialljens.

7:18

7.6.2024.

1 d

Srbija

Nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 199 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 189 dinara.

10:11

7.6.2024.

1 d

Podeli: