Svet

Utorak, 22.11.2022.

17:25

Nemci se žale na oronule puteve i pruge

Sve više kompanija se žali na delimično oronulu infrastrukturu u Nemačkoj, na loše puteve, oštećene mostove i preopterećene pruge.

Izvor: DPA

Nemci se žale na oronule puteve i pruge
Ilustracija: Shutterstock/Tupungato

Prema rezultatima istraživanja koje je u utorak objavio Institut za nemačku privredu (IW), 80 odsto preduzeća smatra da nedostatak infrastrukture negativno utiče na njihovo poslovanje.

To je za preko 20 odsto više nego u sličnom istraživanju 2013, prenosi dpa.

Najčešći prigovori su na probleme u drumskom saobraćaju – nezadovoljstvo putnom mrežom je posebno veliko u zapadnim pokrajinama Severnoj Rajni-Vestfaliji i Baden-Virtembergu, kao i u istočnoj Nemačkoj. Međutim, učestali su i problemi sa vodnim i vazdušnim saobraćajem, rekli su u institutu.

Od 2015. savezna vlada je odobrila više investicionih sredstava za saobraćajnu infrastrukturu. Međutim, rastući troškovi izgradnje ispraznili su te fondove. Ukupna ulaganja ove godine su kao 2009. Osim toga, nemački zakon o planiranju usporava ekspanziju.

"Savezna vlada mora značajno da pojača napore da vrati nemačku infrastrukturu na pravi put," rekao je stručnjak za infrastrukturu instituta IW Tomas Puls (Thomas).

"Prvo, potrebno je znatno više novca za puteve, železnicu i luke. Drugo, planiranje najavljeno u sporazumu vladajuće koalicije mora da se ubrza." Prečesto se dešava da se infrastukturni projekti zaglave u birokratiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: