Biz - B92.net

Nemci postigli cilj pre roka – ali još uvek ne mogu da predahnu

Nemačka skladišta gasa dostigla su nivo popunjenosti od 75 posto dve nedelje pre roka, saopštio je državni regulator energetske mreže.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/estudio Maia
Ilustracija: Shutterstock/estudio Maia

Najveća evropska ekonomija nastoji da obezbedi dovoljne zalihe gasa za zimu zbog smanjenih isporuka iz Rusije.

"Cilj prve faze je postignut. Skladišta gasa su popunjena 75,43 posto, naredni cilj je popunjenost od 85 procenata do 1. oktobra", napisao je Klaus Miler, predsednik Federalne mrežne agencije na Tviteru, prenosi "Blumberg".

Nemačkim planom predviđeno je da skladišta moraju biti popunjena najmanje 75 posto do 1. septembra, da se zatim popunjenost poveća do 1. oktobra na 85 odsto, a do 1. novembra na 95 procenata.

Isporuke ruskog gasa gasovodom Severni tok 1, koji ide ispod Baltičkog mora do Nemačke, smanjene su već nekoliko nedelja na samo oko 20 odsto kapaciteta. Ruska kompanija Gasprom kao razlog za to navodi tehničke probleme, dok nemačka vlada smatra da je to izgovor.

Pri normalnim zimskim temperaturama i uz smanjene isporuke gasa, uskladišteni gas bi mogao da se potroši već u martu ili aprilu, izjavio je Sebastijan Bleške, generalni direktor nemačkog udruženja za skladištenje gasa Ines, prenela je agencija dpa.

"Ako Rusija u potpunosti prekine isporuke gasa, uskladišteni gas će se potrošiti i ranije”, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.