Vesti -

Nemački lanac doneo neuobičajenu odluku: Evo šta više neće prodavati

U Švajcarskoj diskont Aldi na policama trgovina više nema voća i povrća koje mora da se dopremi avionom.

Izvor: Fenix magazin/Sanja Čović
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/1000Words
Ilustracija: Depositphotos/1000Words

Potrošači su navikli tokom godine da imaju sve proizvode dostupne na policama trgovina, bilo da se radi o voću ili o povrću.

Papaju, mango i mnogo drugo voće moguće je kupiti gotovo svakodnevno, ali pitanje je hoće li to biti dostupno i u budućnosti.

Naime, Aldi je u Švajcarskoj odlučio kako od početka godine neće da prodaje tzv. leteće voće u Švajcarskoj čime namerava da uštedi oko 5.000 tona ugljen-dioksida, prenosi Feniks magazin.

Smatraju kako imaju dovoljan asortiman voća i povrća, bez voća koje je potrebno dovesti avionom.

Kakvo je stanje u Nemačkoj?

Aldi nord je u Nemačkoj potvrdio medijima kako će procedura biti ista kao u Švajcarskoj.

“Za Aldi nord, mogu vam reći da takođe ne nudimo više leteće voće i povrće“, rekao je portparol trgovačkog lanca.

“S vrlo malim brojem artikala trenutno nije moguće bez avio-prevoza dostaviti voće zbog visokih standarda kvaliteta. Osim toga, Aldi Sud kontinuirano proverava je li moguće pronaći alternative avio-prevozu uz zadržavanje istog kvaliteta proizvoda”, objašnjava portparolka firme.

Šta je zapravo “leteće voće”?

Voće koje je prevezeno avionom od mesta uzgoja do potrošača naziva se “leteće voće”. Budući da je vreme prevoza avionom kratko, plodovi se mogu brati kada su zreli i posebno su ukusni.

Poređenja radi, mnoge vrste egzotičnog voća beru se nezrele i prevoze brodovima u rashlađenom stanju. Nakon dolaska na odredište još moraju da dozrevaju.

Ovako voće se relativno brzo kvari, ali mu se kvalitet može znatno povećati brzim transportom. Tu spadaju papaja, banane, ananas i mango.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.