Svet

Sreda, 01.06.2022.

11:13

Nemačka poslušala: Prvi put platili gas u rubljama

Nemačka je veliki uvoznik ruskog gasa koji je prošle godine činio više od polovine njenog uvoza tog energenta, a značajan deo naručivali su upravo Uniper i RWE.

Izvor: Večernji list

Nemačka poslušala: Prvi put platili gas u rubljama
Foto: shutterstock/diy13

Nemačke elektroenergetske kompanije RWE i Uniper potvrdile su da su prvi put platile ruski gas prema moskovskom dekretu koji predviđa plaćanje u rubljama preko posredničke banke u Rusiji.

Prema ruskom dekretu od kraja marta, kupci iz "neprijateljskih zemalja” moraju da otvore račun u Gasprombanci na koji prenose novac u dogovorenoj valuti, uglavnom u evrima i dolarima. Banka ih zatim prodaje na aukciji na berzi i prenosi rublje na račun Gaspromovih dobavljača.

Moskva "neprijateljskim" zemljama smatra članice EU, SAD, Švajcarsku i ostale koje su Rusiji zbog sukoba u Ukrajini uvele sankcije, isključivši velike ruske banke iz globalnog finansijskog sistema.

Uredba je podelila zemlje EU. Tako su Poljska, Bugarska i Finska odbile da plate ruski gas po novim pravilima, a Gasprom im je obustavio isporuke u maju. Ruska kompanija je ove nedelje objavila da više neće isporučivati gas holandskoj GasTera ili danskom Orstedu.

Nemačka je glavni uvoznik ruskog gasa, koji je činio više od polovine njenog uvoza energije u prošloj godini, a značajan deo su naručili Uniper i RWE.

Dve kompanije su već najavile da će otvoriti račune u Gasprombanci, u skladu sa aktuelnim sankcijama protiv Rusije, kako bi obezbedile kontinuirano snabdevanje Nemačke gasom.

"Kao i druge nemačke i evropske kompanije, i Uniper je promenio način plaćanja gasa koji se isporučuje iz Rusije. Uniper plaća u evrima, u skladu sa novim mehanizmom plaćanja", napisala je kompanija u utorak u izjavi dostavljenoj elektronskom poštom.

"Prva uplata je izvršena krajem maja. Uniper se stoga pridržava sankcija i može da nastavi da garantuje blagovremeno poštovanje ugovora“, dodali su.

Isplata je izvršena u koordinaciji sa nemačkom vladom i u skladu sa smernicama EU, napominju.

Kompanija je u maju najavila da će prvu uplatu po novom modelu izvršiti krajem meseca, ali nije navela datum.

Portparolka RWE-a je takođe potvrdila u utorak da su doznačili evre na račun u Rusiji, otvoren za plaćanje gasa po novom modelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: