Svet

Četvrtak, 05.01.2023.

11:06

Najveći lanac brze hrane napušta zemlju od 20 miliona ljudi

McDonald’s Corp. namerava da napusti Kazahstan nakon poremećaja izazvanih napadom na Ukrajinu.

Izvor: Geopolitika.news/Anabela jelenčić

Najveći lanac brze hrane napušta zemlju od 20 miliona ljudi
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/RAMINDER PAL SINGH

Razlog je što je ta centralnoazijska država ostala bez zamene za ruske zalihe mesa, navodi američki Blumberg.

Najveći svetski lanac brze hrane povući će se iz zemlje od 20 milijuna stanovnika koja graniči s Rusijom nakon samo šest godina. Ruska invazija na Ukrajinu prošle godine preokrenula je globalne lance snabdevanja i pogodila i tu bivšu sovjetsku republiku.

Konkretno, razlog za navedenu odluku bili su prekidi u snabdevanju mesom iz Rusije u kontekstu njene specijalne vojne operacije, prenosi Geopolitika.nems.

Dok kazahstanske firme ne podležu sankcijama protiv Moskve, Mekdonalds je zabranio lokalnim franšizama da kupuju meso od ruskih dobavljača, rekli su Blumbergovi izvori.

Takođe se pojašnjava da kazahstanske firme nisu mogle da kupuju meso od domaćih ili evropskih dobavljača, jer bi više cene i troškovi prevoza robe po zemlji značili poslovanje s gubitkom.

U novembru 2022. Mekdonalds u Kazahstanu (Food Solutions KZ LLP) je objavio na svojoj stranici i društvenim mrežama da obustavlja rad svih svojih restorana od 18. novembra zbog ograničenja u lokalnom snabdevanju. Firma je uveravala da ulaže sve napore za otvaranje što je pre moguće, obećavši da će naknadno objaviti vreme ponovnog otvaranja restorana.

Vlasnik franšize Mekdonaldsa u Kazahstanu je krupni biznismen Kairat Boranbaev, koji je 2021, prema Forbs Kazahstanu, s bogatstvom od 590 miliona dolara zauzeo 14. mesto na lestvici najbogatijih poslovnih ljudi te zemlje. Krajem decembra 2022. pojavio se pred sudom u Astani zbog malverzacija u gasnom sektoru.

Mekdonalds je obustavio svoje poslovne aktivnosti u Rusiji u martu 2022, a kasnije je odlučio potpuno da napusti rusko tržište i proda posao. Kupac je bio Aleksandar Govor, vlasnik licence kompanije, koji sada upravlja bivšim mekdonaldsovim restoranima pod novim nazivom "Vkusno – i točka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

9 h

Podeli: