Biz - B92.net

"Najvažnija akvizicija"; Srpska kompanija preuzela firmu iz Silicijumske doline

HTEC Group objavila je danas akviziciju američke kompanije Momentum Design Lab, koja je globalno priznata kao jedan od najboljih produkt dizajn studija.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: HTEC Group/Milena Arsenić
Foto: HTEC Group/Milena Arsenić

Pomenuti HTEC Group globalna je kompanija za konsalting, softversko inženjersvo i razvoj digitalnih proizvoda, osnovana je u Beogradu, a ima sedište u San Francisku.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, ovom akvizicijom ona se pozicionira među svetske lidere u pružanju usluga razvoja digitalnih proizvoda.

"Ovo je treća po redu i strateški najvažnija akvizicija kompanije HTEC Group. Pored toga što će dodatno osnažiti već razvijene kapacitete za razvoj digitalnih proizvoda, ova akvizicija za HTEC Group znači i to da sada globalno zapošljava preko 1.000 ljudi, od kojih je preko 850 u Srbiji, a 150 u SAD-u, Velikoj Britaniji, Holandiji, Švedskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Mađarskoj i Rumuniji", dodaje se.

U kompaniji su uvereni da ce udvostručiti svoje poslovanje i naredne godine i dodatno ubrzati globalnu ekspanziju.

"Od svog osnivanja 2008. godine, kao startapa u okviru Poslovno tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Univerziteta u Beograda, kompanija je ostvarila neverovatne rezultate i godinama najbrži rast u regionu, pa je tako u poslednje dve godine narasla četiri puta sa 250 zaposlenih u četiri tehnološko-razvojna centra u Srbiji na preko 1000 zaposlenih na 12 lokacija u šest zemalja Jugoistočne Evrope", ističu.

Sa druge strane, naglašavaju, Momentum kao najveću vrednost donosi dvodecenijsku ekspertizu, reputaciju i najkvalitetnije metodologije u dizajniranju digitalnih proizvoda, koja će HTEC-u pomoći da transformiše industrije i poslovanje svojih klijenata, kao i da svojim inovativnim digitalnim rešenjima unapredi kvalitet života ljudi širom sveta. U portfoliju kompanije Momentum se nalazi 40 kompanija sa Fortune 500 liste, kao i mnogobrojni zanimljivi startapovi, a svojim klijentima širom sveta je pomogla da dostignu ukupnu vrednost od preko 40 milijardi dolara.

Foto: HTEC Group/Milena Arsenić
Foto: HTEC Group/Milena Arsenić

Osnovan 2002. godine u Silicijumskoj dolini, Momentum Design Lab je jedan od pionira u UX, CX, i produkt dizajnu, koji danas ima globalno prisustvo preko svojih kancelarija u San Mateu, Njujorku, Sidneju i Londonu. Pet godina zaredom, kompanija je rangirana kao prva u svetu iz oblasti UX dizajna na popularnoj biznis platformi Clutch. Sa ekspertizom razvoja digitalnih proizvoda u domenu finansija, zdravstva, marketing tehnologija, medija i zabave, softverskih rešenja i proizvoda široke potrošnje, Momentum će upotpuniti postojeće inženjerske kompetence HTEC-a u istim oblastima, kaže se u saopštenju.

"Presrećan sam što sam prošle nedelje u Beogradu imao to zadovoljstvo da predstavnicima Momentuma poželim dobrodošlicu u HTEC i da ih upoznam sa timom i našom kulturom. U Momentumu smo pronašli vrednosti koje su slične našima, a to su potreba za stalnim usavršavanjem i profesionalnim razvojem, vrhunska reputacija među klijentima i strast za prevazilaženjem njihovih očekivanja kada su u pitanju dizajn digitalnih platformi i proizvoda. Spajanjem našeg inženjerskog talenta sa inovativnim načinom razmišljanja iz Silicijumske doline, imamo dobitnu kombinaciju za pružanje usluga digitalizacije najboljim svetskim kompanijama. HTEC će nastaviti da aktivno traga i akvizira kompanije koje dele naše vrednosti i kulturu, a to je deo šire strategije za rast i dostizanje cilja da postanemo jedna od globalno vodećih kompanija za razvoj digitalnih proizvoda, kao i prva kompanija iz Srbije koja je izašla na Njujoršku berzu", rekao je Aleksandar Čabrilo, osnivač i generalni direktor HTEC Group.

Osnivač Momentuma, David Tomson je povodom akvizicije poručio da oni kombinuju tehnologiju, empatiju i maštu kada kreiraju digitalne proizvode.

"Već nekoliko godina smo u potrazi za pravim partnerom koji bi nam pomogao da zajedno rastemo u narednim godinama. Za kompaniju kao što je naša, koja redefiniše šta je moguće sa svojim klijentima, bilo je jako važno da nađe partnera koji će kvalitetom svojih tehnoloških usluga upotpuniti naš talenat za dizajn i našoj bazi klijenata pružiti još veće mogućnosti. Tehnološka ekspertiza kompanije HTEC je prevazišla sva naša očekivanja i veoma smo nestrpljivi da sjedinimo snage kako bismo zajedno nastavili da gradimo inovativne proizvode koji unapređuju i transformišu način na koji danas poslujemo", poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.