Vesti -

"Najgora kriza od Drugog svetskog rata": Imaju samo jednu banku

Američki ambasador u Švajcarskoj rekao je prošle nedelje da se zemlja suočava sa najgorom krizom od Drugog svetskog rata.

Izvor: Večernji.hr
Podeli
Foto: shutterstock, Michael Derrer Fuchs
Foto: shutterstock, Michael Derrer Fuchs

Nakon što je Ujedinjena banka Švajcarske (UBS) kupila još jednu banku, Kredi Svis, postalo je jasno – u aktuelnoj finansijskoj krizi u Švajcarskoj nije se radilo samo o spasavanju finansijskog sektora, već i same Švajcarske.

On to piše u svojoj velikoj analizi Wall Street Journal (WSJ), u kojoj predstavlja priču o političkoj i finansijskoj pozadini spajanja dve banke u vanrednim okolnostima.

Kredi Svis se našla u ozbiljnim problemima, a vlada je morala da interveniše da predloži UBS-u da kupi još jednu poznatu švajcarsku banku. Taj predlog je zapravo bio ultimatum. Kredi Svis, banka stara 167 godina, suočila se sa bankrotom. Da bi joj pomogla, centralna banka joj je pozajmila 50 milijardi dolara.

Istovremeno, vladini zvaničnici su rekli UBS-u: ili kupite drugu banku ili je pustite da propadne, što bi moglo potkopati kredibilitet Švajcarske kao globalnog bankarskog centra. UBS je pristao da proguta drugu banku za 3,2 milijarde dolara.

Propast banke izazvala protest: Kredi Svis gađana jajima – "Revolucija!" FOTO

"Kredi Svis nije samo švajcarska kompanija, ona je deo švajcarskog identiteta. Bankrot globalne švajcarske banke imao bi neposredne posledice svuda. To bi bila dugoročna i velika šteta za Švajcarsku", rekao je Tijeri Burkart, šef Liberalne partije, treće po veličini u zemlji.

Nije sasvim jasno da li je Švajcarska uspela da reši sve probleme. Ali sada, umesto dve velike banke, u zemlji postoji jedna ogromna banka.

"Šta ako nešto krene po zlu s njom? To bi značilo da je finansijska stabilnost cele zemlje došla u pitanje. Nije baš švajcarski", rekao je Mark Pit, koji je ranije radio za Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Dojče bank "bacila oko" na Kredi Svis

Švajcarska, piše VSJ, sebe vidi kao posebnu zemlju u Evropi: kao neutralnog posrednika i trezveno vođenu demokratiju čije banke predstavljaju oazu sigurnosti za investitore iz celog sveta. Njen bankarski sistem je pet puta veći od njenog BDP-a. Nakon spajanja, UBS ima bilans stanja dvostruko veći od ukupne švajcarske privrede.

Međutim, tokom godina, švajcarski specijalitet je postao popularan. Od izmena zakona iz 2008. po kojima bankari moraju da obelodane neke podatke o američkim klijentima, do zategnutih odnosa sa Evropskom unijom i politike neutralnosti usred rata u Ukrajini. Rusija je stavila Švajcarsku na svoju listu neprijateljskih zemalja nakon što se ta zemlja pridružila sankcijama protiv predsednika Vladimira Putina.

Međutim, zemlja takođe nije dozvolila drugim evropskim zemljama da izvoze švajcarsku vojnu opremu u Ukrajinu. Iako je Švajcarska decenijama bila posrednička država u rešavanju sukoba, u Ukrajini je tu ulogu preuzela Turska.

Nakon skoro dva veka: Preuzeto

Američki ambasador u Švajcarskoj rekao je prošle nedelje da se zemlja suočava sa najgorom krizom od Drugog svetskog rata. Neki investitori su skeptični prema novim investicijama u zemlji.

"Sve ovo je moglo da se izbegne. Prošle nedelje nam je rečeno da je sve u redu. Ali sada se realnost vraća i snažno pogađa Švajcarsku", rekao je novinar i političar Rodžer Kepel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.