MMF: Svet će se podeliti na neprijateljske ekonomske blokove

Rizik od raspada globalizovane ekonomije na neprijateljske blokove sve više raste.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 04.05.2023.

15:28

MMF: Svet će se podeliti na neprijateljske ekonomske blokove
Ilustracija: Depositphotos/Amaviael

Međutim, ispostaviće se da je takav razvoj događaja štetan za sve, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva na forumu u Briselu.

"Nakon decenije razvoja globalne integracije postoji sve veći rizik da svet može da se podeli na neprijateljske ekonomske blokove. Taj će scenario biti poguban za svakoga, uključujući i stanovnike Evrope“, rekla je ona, prenosi Sputnjik.

Direktorka MMF-a je okarakterisala trenutnu situaciju kao opasan momenat u istoriji i dodala da opasnost od raskola raste paralelno sa rastom svetske ekonomije i to tempom koji je ispod istorijskih standarda.

Fond je u aprilu prognozirao pogoršanje globalnog rasta u 2023. godini za oko 2,8 odsto, a tokom 2024. godine će iznositi tri odsto.

U međunarodnoj organizaciji su upozorili da je verovatnoća da će se taj nivo smanjiti na ispod dva odsto na kraju ove godine iznosi 25 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: